Експeрти: LED осветлението e токсично

LED осветлението става все по-популярно, благодарение на енергийната си ефективност. Изследователи обаче предупреждават, че в някои видове LED осветление се използват опасни метали, съобщи GreenTech.bg.

Миналата седмица университетът на Калифорния в Ървайн публикува резултати от проучване на материалите, използвани за направата на светодиоди за коледни светлинни украшения, автомобилни фарове и стопове. След раздробяването на лампичките изследователите анализирали съдържанието и установили, че частиците съдържат различни количества токсични материали, включително олово и арсен.

„Това, което проучването показва ясно, е, че някои LED лампи отговарят на изискванията за опасни отпадъци, в зависимост от цвета и интензивността на светлината, съгласно федералните (на американската еко-агенция) регламенти и щатските (на Калифорния) наредби. Червената, с ниска интензивност лампа, която тествахме, превишава стандарта за наличие на олово около 8 пъти, а спрямо федералните разпоредби превишението е около 35 пъти“, казва Оладейл Огуншейтан, председател на катедрата по здравеопазване и превенция на болестите при университета.

За момента тези продукти не са класифицирани като опасни отпадъци, но Огуншейтан препоръчва на хората, които се занимават с почистване на превозни средства при сблъсъци, да използват предпазни средства. Собственицитe трябва да носят ръкавици и маски в случай на почистване.

Медта, използвана в някои LED лампи, също може да е опасна – тя представлява опасност за здравето на речните и езерните екосистеми, ако устройствата се изхвърлят на депата за отпадъци.

Огуншейтан настоява, че преминаването към LED осветление е дело, при което трябва да има задължителни изследвания на новия продукт, заместващ стар такъв. Ученият твърди, че потенциалното въздействие върху околната среда и здравето на хората не са били достатъчно тествани, преди производителите да пуснат в продажба LED лампите и да започнат да ги маркетират като заместител на крушките с нажежаема жичка.

Коментари по темата: „Експeрти: LED осветлението e токсично”

добавете коментар...

  1. !!!

    И сега простия народец чете си вика тва е вредно ууужас дай да се върнем към газовите ламБи и CRT мониторите с огромни тръби дето не бяха вредни.

  2. СОФ

    Автора е имал предвид, че е токсично, понеже светодиода като го счупиш (с чук или нещо подобно, щото той не се чупи хич лесно), след това не можеш да го ядеш! тъпо!

  3. ЧИНОВНИЧЕСКИ ФЕН

    Поредният безделник се е изхвърлил по въпроса.
    С какво светодиодните лампи се различават от останалите електронни изделия?…..с НИЩО.
    НИЩО, също като това чиновническо чучело Огуншейтан.
    Поредният опит определени изделия да минават под лупатана корумпирани чиновници-безделници. А те да контролират кой може и кой не може да произвежда. Подобни шейтани (дяволи) са ни докарали до това положение, защото вече работещите не смогват да изхранват размножаващите се (като хлебарки) чиновници.

Коментар