Домашните смарт уреди атакувани на всеки 4,5 минути

Умната домашна електроника е обект на засилен интерес от страна на хакерите
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от британската потребителска организация Which оцениха сигурността на интелигентните домашни уреди. Оказва се, че подобни устройства са почти постоянно изложени на хакерски атаки.

Експертите са изследвали различни интелигентни устройства: от телевизори и термостати до чайници и видеокамери. При тестовете в продължение на една седмица, специалистите са регистрирали над 1000 сканирания и опити за хакване отвън.

Данните на Which сочат, че са извършени 12 807 опита за кибератака или 14 атаки на смарт-устройство всеки час. Това означава, че умните уреди в дома са изложени на кибератака всеки 4,5 минути.

Най-уязвима е била камерата за видеонаблюдение ieGeek. Според експертите, най-често след успешно хакване интелигентните устройства стават част от престъпни ботнет мрежи.

Специалисти препоръчват на домакинствата да променят логина и паролата на умните устройства, както и редовно да актуализират техния софтуер, да инсталират антивирус и да използват рутер с възможност за настройка на VPN, а най-добре няколко рутера за защита на основната мрежа .

Коментари по темата: „Домашните смарт уреди атакувани на всеки 4,5 минути”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Объркай хакерите за пасатора .

    логина : чайника
    паролата : тостера

Коментар