VPN, или как да сме анонимни и в безопасност онлайн

VPN осигурява защита на трафика от прихващане и подслушване, а също така и анонимност
(снимка: CC0 Public Domain)

Работата дистанционно – от вкъщи или друга локация извън офиса – внезапно стана популярна сред хора от всички възрасти и професии. Рязката промяна изисква безкомпромисни мерки за сигурност. Виртуалните частни мрежи играят ключова роля за нея, но наред с това носят и други удобства. Сред тях са качественото тестване на уеб-услуги и продукти и пестенето на пари при онлайн покупки.

Виртуалните частни мрежи (накратко VPN) се използват за създаване на сигурни отдалечени връзки между различни локации. Компютър, свързан към VPN, може да изглежда „вътре в корпоративната мрежа”, без значение къде реално се намира, или пък да изглежда като да се намира в друга част на света – например, да се намира в България, а пред целия интернет да изглежда, че е в Индонезия.

За VPN може да се мисли като за частен „тунел” от компютър до дадена мрежа: той е защитен, шифриран и може да направи всичко, което може и компютър, разположен в самата мрежа.

VPN като тунел към фирмената мрежа

Който работи в корпоративна компютърна мрежа, знае неудобствата на свързването към нея отдалечено. Понякога електронната поща не работи, друг път разни приложения не могат да „видят” сертификата си и не могат да се стартират. Всички тези неудобства отпадат, когато се използва VPN за достъп до фирмените сървъри.

Същевременно, комуникацията е защитена, а за корпоративната система отдалеченият компютър изглежда така, сякаш е в офиса. Това е много важно за сигурността на фирмената информация, с която се борави. На практика всяко устройство, което се включва отдалечено в корпоративната система, е потенциална „пробойна”. Виртуалният „тунел” осигурява защита на трафика от прихващане и подслушване.

VPN за анонимизиране и „смяна на адреса”

Мнозина избират VPN, за да бъдат анонимни в интернет. Виртуалната частна мрежа може да направи така, че никой да не знае кой сте, когато сърфирате в интернет, компютърът ви да изглежда сякаш се намира в друга част от света, както и да ви защити от подслушване.

Ако искате да работите защитено дистанционно, ако искате да виждате нещата в уеб сякаш сте от друга част на света, ако искате да сте анонимни, тогава виртуалната частна мрежа е вашето решение, казват от популярната VPN услуга Surfshark, за която впрочем можете да се абонирате безплатно тук.

Предимствата на виртуалната частна мрежа се особено ценни във време, когато – заради влиянието на различни регулации относно защитата на личните данни – определени сайтове са недостъпни за дадени части от света. За съжаление, под ударите на тези регулации често попадат, например, сайтове с полезна техническа информация.

Ценна услуга и за разработчиците

VPN може да е полезна и за разработчиците на услуги, които имат нужда да „видят” как биха изглеждали техните проекти от други краища на света. В този смисъл VPN е ценна услуга за онлайн тестване на уеб-приложения. Използвайки виртуалната частна мрежа, човек може да види как би изглеждал неговият сайт, неговото уеб-приложение. Така той може да се увери, че това, което предлага, не го излага пред клиенти от различни краища на света.

Защита в чужди Wi-Fi мрежи

Нерядко се налага да се включим в интернет от чужда Wi-Fi мрежа. Дори да е защитена с парола, това не е гаранция, че е безопасна. Затова, ако сме далеч от офисната или домашната безжична мрежа, по-добре е да използваме VPN. Тогава трафикът ни ще се криптира (шифрира) с цел защита, а евентуалните хакери няма да могат да разберат какви данни се движат и къде отиват.

Изгодни покупки онлайн

Традиционно интернет трафикът носи много данни – доста повече от тези, за които се досещаме. Една снимка, например, освен за самото изображение има данни за деня и часа на заснемане, марката и модела на фотографското устройство, мястото на заснемане. Това са т.нар. метаданни.

По аналогичен начин в интернет постоянно се предават данни за локация, за историята на търсенията в браузъра, за посещавани други сайтове. Това, впрочем, е причината, поради която често из различни сайтове виждаме реклами на продукти, за които сме търсили информация ден или два по-рано.

Виртуалната частна мрежа преодолява опитите за цензура и защитава от подслушване
(снимка: CC0 Public Domain)

В някои случаи това проследяване позволява на различните потребители да се предложат различни цени за дадени продукти или услуги. Това обхваща всичко – от косачки и препарати за почистване до самолетни билети и хотелски резервации, коментират от SurfShark.

„Някои от онлайн търговците базират цените си на историята на вашето сърфиране и местоположение. Те изработват оферти специално за вашите нужди и ви дават стимул да купите на изкуствено завишени цени, знаейки, че сте търсили даден артикул няколко пъти”, казват в блога на SurfShark.

С помощта на VPN услуга обаче потребителят може да се избави от тези „специални оферти”, да „промени” географското си положение и да си спести доста пари.

Коментар