Тази година: Първо състезание с летящи автомобили

По-късно тази година се очакват надпревари с летящи коли по модела на Formula Е
(снимка: Airspeeder / Facebook)

Трудно е да се намери научнофантастичен филм или книга, в който в съвсем близко бъдеще хората да не използват летящи коли под една или друга форма. Независимо от това, в действителност тази красива концепция се бави.

Навярно затова австралийската компания Alauda се опитва по всякакъв начин да ускори появата на летящите превозни средства и сега е решила да го стори по оригинален начин – с помощта на спорта. Вярвате или не, първата надпревара с летящи автомобили е планирана за 2020 г.

В много индустрии именно спортът се превръща в двигател на прогреса, стимулирайки иновациите. Това е добре познат сценарий от света на обикновените автомобили – огромен брой технически решения в производствените модели се вграждат първо в двигателите и болидите за състезания.

В днешно време е видно, че скоро ще имаме летящи превозни средства, които да служат за таксита или куриери. Много от тях, предполага се, ще са безпилотни. И, според основателя на Alauda Мат Пиърсън – такава философия не звучи привлекателно и няма да стигне далеч.

Рожба на тази австралийска компания е Airspeeder, осем-витлов мултикоптер с тегло около 250 килограма, направен почти изцяло от въглеродни влакна и способен да лети на малка височина (от порядъка на 5-10 метра), както и да ускорява до двеста километра в час. Според Business Insider, тестовете на пилотираните модели, изпълнявани от наети американски специалисти от ВВС, са „в разгара си” от есента на 2019 г. насам.

Епидемията от коронавируса леко е забавила периода на тестовите полети, но независимо от това създателят на оригиналната летяща състезателна кола е убеден, че още тази година ще се проведе първото официално спортно състезание с летящи коли.

Философията на компанията е, че разработването на спортни летящи коли ще ускори технологичния напредък в областта на устойчивия транспорт. Идеята е сходна с тази на Енцо Ферари – че състезанието с превозни средства, т.е. най-изчистеният вид конкуренция, ускорява техническия прогрес и подпомага всеобщия напредък.

Как ще да стане тая работа? Alauda обяснява, че идеята е да се организират надпревари по модела на Formula Е: след като технологията получи пълно одобрение след тестване, Alauda ще предостави хардуера на множество екипи, които да произведат и разработят свои собствени „спидъри” или мултикоптери, да определят свои собствени стратегии и да подготвят свои собствени пилоти. След това летящите апарати ще използват небето като писта за интензивни състезания като начин за изследване на границите на технологията.

Дали оптимизмът на Alauda ще се оправдае предстои да видим. Заслужава си да се отбележи, че това не е първото дръзко изявление на компанията. Те планираха да започнат пилотирани полети още през 2018 г. и го съобщиха гръмко, но изглежда реализацията е срещнала някои трудности. Сега изглежда, че австралийските инженери са решили отново да напомнят за себе си. Дано успеят този път.

Ако планът им се сбъдне, наред с развитието на технологиите за устойчив транспорт новият вид състезания обещават и да са голямо забавление, отбелязва Forbes. След като летящите коли се вдигнат във въздуха, според плана, те ще правят резки ускорения, кратки спирания и интензивни състезания „рамо до рамо”.

Пиърсън вярва, че този подход ще създаде вид вълнуващо спортно състезание, което ще стане предпочитано от феновете на моторните спортове. Може да се очаква, че предвиждането му ще се сбъдне, като се има предвид, че състезанията с дронове вече са любими на мнозина и почти са се превърнали в самостоятелна спортна категория.

Докато се състезават във въздуха, летящите апарати ще използват най-модерните технологии за LiDAR и машинно зрение. Така те ще осигурят близки, но безопасни състезания, с определени и дигитално регулирани зони без летене, за да заобикалят зрители и служители.

Идеята на Alauda вече е намерила подкрепа. Понастоящем два от водещите австралийски фонда за рисков капитал – Saltwater Capital и Jelix Ventures – са потвърдили първия кръг на финансиране. И двата фонда са специализирани в подкрепа на бързо развиващите се „стартиращи технологии”.

Основателят на Saltwater Лен Финдли казва, че е вдъхновен от визията на Пиърсън да стимулира иновациите в сектор, който обещава да промени мобилността. „Състезанията с електрически летящи автомобили ще стимулират осведомеността за една технология, която ще обедини нашите общности и ще отговори на въпроса за устойчивия градски транспорт през следващите десетилетия”, казва той.

Финансиране и подкрепа за идеята за спортни състезания с летящи коли вече има – както от Equals, водеща форекс фирма, така и от германската логистична компания DHL.

Коментар