Лари Пейдж се зае с летящите автомобили

Съоснователят на Google и изпълнителен директор на Alphabet Лари Пейдж финансира с лични средства два стартъпа, които се занимават с разработка на летящи автомобили, съобщи Блумбърг.

Единият от стартъпите, Zee.Aero, е създаден през 2010 г. Пейдж инвестира в него $100 млн. Вторият стартъп се нарича Kitty Hawk и също получава пари от съоснователя на Google, но точният размер на инвестицията не се съобщава.

Zee.Aero и Kitty Hawk разработват летящи автомобили със съвършено различни конструкции. Изпитанията се провеждат близо до централата на Google в Маунтин Вю, Калифорния.

В екипа на Zee.Aero влизат бивши инженери на НАСА, Boeing и SpaceX. Една от концептуалните разработки представлява мини самолет, а втората използва вертикално разположени двигатели. Компанията вече е подала патентна заявка за летателен апарат с подобна конструкция, който е „безопасен, тих, лесен за управление и може да излита и каца вертикално”.

Kitty Hawk, от своя страна, е съставена от бивши служители на AeroVelo, която през през 2013 г. спечели награда Sikorsky Prize в размер на 250 хиляди долара за изобретения от нея летателен апарат, витлата на който се привеждат в движение чрез въртене на педали. Машината на Kitty Hawk наподобява гигантски квадрокоптер – има четири двигателя с вертикална тяга.

Лари Пейдж е известен със страстта си да инвестира в екстравагантни проекти, които го интересуват лично по една или друга причина. 43-годишният предприемач заема 12-то място в рейтинга на Forbes за най-богатите бизнесмени със състояние в размер на $35,2 млрд.

Коментари по темата: „Лари Пейдж се зае с летящите автомобили”

добавете коментар...

  1. :о)

    Споко света трябва да се развива на някъде.
    И едно време е било абсурдно кола която не се тегли от коне ама…:)

  2. Anonymous

    Квадрокоптер за персонален транспорт е абсурдна идея от гледна точка на безопасността.

Коментар