Бизнесът у нас бърза да мигрира към SQL Server 2016

Видно е, че значителните подобрения в SQL Server 2016 се приемат много добре и това е основен фактор за решението на бизнеса да мигрира бързо към новата версия, смята Маргарита Наумова

Видно е, че значителните подобрения в SQL Server 2016 се приемат много добре и това е основен фактор за решението на бизнеса да мигрира бързо към новата версия, смята Маргарита Наумова

Очаква се бърза и интензивна миграция на корпоративните ИТ инфраструктури на българските организации към Microsoft SQL Server 2016. Това е относително нова тенденция за българския бизнес, макар да не е изненадваща.

Причината е свързана с доброто приемане на направените подобрения в изданието от 2016 и свикването с новите лицензионни условия за SQL Server, които са в сила от версия 2012. Това сподели Маргарита Наумова, един от най-добрите в света специалисти по SQL Server, тази сутрин по време на SQL Server Launch 2016 Discovery Day. Форумът събра цялата българска общност от SQL Server професионалисти – DB разработчици и администратори.

Българските организации винаги досега са изоставали във въвеждането на новите версии на Microsoft SQL Server, сподели Наумова. Понякога това изоставане е измервано с над 7 години.

Обратно, в чужбина потребителските организации винаги бързат да грабнат новите версии и да се възползват моментално от всички нови удобства, които им се дават, посочи българската специалистка, която е сред 80-те експерти в световен мащаб със сертификат Microsoft SQL Server MCM. Това бързане се свързва най-вече с наличието на достатъчно финансови ресурси за преминаване към новата версия, смята Наумова.

Сега обаче, във времето на излизане на версия 2016, българските организации нямат търпение да мигрират към новото издание, забелязва тя. Бързат и са нетърпеливи дори и традиционно консервативни сектори като банковото и застрахователното дело, посочи Наумова. По време на SQL Server Launch 2016 Discovery Day се усети, че повечето организации планират да приключат с миграцията в рамките на настоящата година.

Видно е, че значителните подобрения в SQL Server 2016 се приемат много добре и това е основен фактор за решението да се мигрира толкова скоро, смята Маргарита Наумова. Едновременно с това българските компании вече са свикнали с новите лицензионни условия за SQL Server, които са в сила от изданието от 2012 г., и не се притесняват от това.

Най-новото издание на SQL Server 2016 дава на компаниите сигурност и стабилност за техните системи, които са критични за бизнеса. Плод на продължителна усърдна работа, 2016 е направен така, че да печели доверие.

Много е инвестирано в това SQL Server 2016 да бъде „mission critical”, увери Маги Наумова. Надеждността е изведена на челно място и за целта са въведени редица подобрения и промени: оптимизирани са редица алгоритми, много алгоритми са добавени, извършени са редица оптимизации в различните процеси и т.н.

Самият процес на миграция от по-стари версии към 2016 е разработен така, че да се проверят различни възможни сценарии и да се избере най-надеждният от тях, като се избягват потенциално погрешни ходове, които биха могли да доведат до забавяния или отклонения.

„Живи” анимации показват как се развиват различните процеси в реално време. Така администраторите могат да разчитат на графично представяне. Като много съществена специалистите посочват възможността за пълен и подробен запис на всички събития ден след ден, което позволява на администраторите да проследяват и откриват възникнали промени, които оказват влияние на производителността.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Бизнесът у нас бърза да мигрира към SQL Server 2016”

добавете коментар...

  1. Oracle

    Такова бързане, че чак опашки от бързащи

    Чакаме още десетина години пък белким го пооправят … напр. Microsoft SQL Server 2026 🙂

  2. :о)

    Усещам че бързат…виждам ги как манифестират и опашки от луканово време се извиват пред офиса на M$ 🙂

  3. Mars

    Бърза и интензивна миграция?!? Работя с чуждестранни клиенти от 5 години и нито един от тях не бързаше да мине на 2012 дори. По никакъв начи не виждам как някой от българските компании, които използват SQL сървър за собствените си нужди ще реши че му е спешно да мигрира… 2016 предлага доста иновации и интересни допълнения, но ми е интересно да видя статистика на броя и видовете използван DB сървъри у нас… не ми се вярва MS да са толкова напред.

  4. RAC

    SQL Server е един от добрите продукти на M$, но статията доста дразни, защото си е откровенна реклама и нищо повече.

  5. ха

    Статия от празни приказки е това. Нито се дават цифри (колко са мигрирали, колко са си счупили краката от бързане и т. н.) нито се дават поне примери на сериозни организации (примерно банки), които са мигрирали към новия продукт.

    И едно нещо не разрбах. Хората мигрират, защото били свикнали с лицензионните условия. Ама те преди да свикнат как са я карали – без лиценз ли. Разбирам да правиш някаква работа и най-накрая да почнеш да я правиш добре (да свикнеш), но как се свиква с плащането – явно и преди са плащали, ама малко по-малко отколкото са им искали за продукта… Определено смисълът на казаното в статията не се вързва със здравия разум!!!

  6. Програмист

    След 10 години ползване на SQL server, се решихме да минем на PostgreSQL (в комбинация с Entity Framework). Резултатите са много добри. Никога повече няма да плащаме на MS лицензи за скапаните им продукти.

  7. Blake7

    Свикнали били с новите лиццензни условия. Два Тома лицензи… трябва да си вземеш отпуск да ги изчетеш и двама адвокати да ги разбереш…
    Сатя Надела почна добри промени, но има още много авгиеви обори за риене….

  8. Saevar

    немога да кажа дали е добър или не по простата причина че няма да го пробвам дори, М$ имат репутация за нестабилни и уязвими продукти и малко хора ги ползват в глобален мащаб, ние преминахме преди 2 години от MS SQL към PostgreSQL на Линукс (финансова институция сме) и няма да има връщане назад, в Бг има много добри специалисти които знам че не биха си и помислили да ползват на М$ идиотщините, тази статия е с рекламна идеология….

  9. Аркан

    Миналия месец имаше статии за “облака” – колко необходимо било да се ползват този тип услуги!
    Сега пък- как бизнесът се е “засилил” да преминава към SQL Server 2016!
    Да очакваме ли и статии, относно “преимуществата” на Windows 10?

  10. бай Монитор

    Мдааа бързат хората.Аз вече видях двама трима си счупиха краката от бързане, и още толкова ги навехнаха.Все от бързане.

  11. LUD

    Добре че повечето не го ползват ! Microsoft …..

Коментар