SQL Server се разширява и развива във всички посоки

„Впечатляващи са интеграцията и комбинирането на функционалности в SQL Server 2016 с цел изграждане на индивидуални решения. Сякаш се нарежда пъзел, виждаш как парченцата перфектно съвпадат едно до друго и можеш да ги използваш, за да създадеш най-доброто решение за всеки бизнес”, разказва Маги Наумова, която сред 80-те експерти в световен мащаб със сертификат Microsoft SQL Server MCM

„Впечатляващи са интеграцията и комбинирането на функционалности в SQL Server 2016 с цел изграждане на индивидуални решения. Сякаш се нарежда пъзел, виждаш как парченцата перфектно съвпадат едно до друго и можеш да ги използваш, за да създадеш най-доброто решение за всеки бизнес”, разказва Маги Наумова, която е сред 80-те експерти в световен мащаб със сертификат Microsoft SQL Server MCM

Тази седмица е премиерата на SQL Server 2016 пред българска аудитория. За възможностите на новия сървърен софтуер на Microsoft ще говори Маги Наумова – един от най-добрите в света специалисти по SQL Server. Тя ще разкаже подробно за продукта на специално събитие – SQL Server Launch 2016 Discovery Day, което ще се проведе на 10 юни в Бизнес център „Земята и хората”. Ето какво сподели Маги Наумова в навечерието на премиерата на най-значимата в историята на продукта версия 2016.

Г-жо Наумова, новият SQL Server 2016 вече е достъпен с обещание за голям скок във функционалността и производителността. Бихте ли набелязали ключовите нови функции на софтуера, преди да разкажете подробно за тях на предстоящото събитие тази седмица в София?

Без колебание мога да кажа, че версия 2016 е най-богатата до момента на нови възможности и подобрения в цялата история на продукта. Платформата се разширява и развива във всички посоки – производителност, сигурност, връзка с хетерогенни типове данни, средства за анализ и BI.

Промените в сигурността, от които мнозина биха се заинтересували най-вече, са наистина сериозни. Новите възможности за криптиране на чувствителни данни (Always Encrypted), прилагането на маски на  колони, защитата на ниво запис са естествено допълнение към съществуващата система за сигурност на данните.

Инвестициите в InMemory технологията са впечатляващи. Стига се дори до въвеждане на нов термин – Operational Analytics. И независимо, че за специалистите това звучи като „син портокал”, оказва се, че този подход успешно съвместява две противоположни наглед възможности – InMemory за трансакционни таблици и InMemory ColumnStore за изпълнение на аналитични заявки върху тях.

Въвеждането на поддръжката на стандарта за пренос на данни JSON е изключително важно за обмена на данни към различни уеб услуги, както и за интеграция на базата с нерелационни данни.

Друга съществена новина е засилването на интеграцията с Hadoop и технологиите и стандартите за BigData. Малко или много това е очакван ход на програмната група. В този смисъл всичко, свързано с работа с външни данни като PolyBase и JSON, както и вграждането и поддръжката на R, дават невероятни възможности за имплементация на статистически алгоритми и такива за машинно обучение.

Много и дългоочаквани промени са направени в корпоративните услуги за изграждане на BI решения в контекста на Enterprise Information Management като SSRS, SSIS, MDS, SSAS.

Подобренията в AlwaysON Availability Groups – технологиите за създаване на „high availability” и „disaster recovery”, също не са за пренебрегване и дават много добри възможности за подсигуряване на висока оперативност на „бекенд”-а, включително вече и в стандартното издание на продукта.

Улесненията за администраторите на бази данни са много, що се касае до две от техните основни дейности – мониторинг и анализ. Пример за това е емблематичните за продукта QueryStore и Live Query Statistics, които дават възможност за следене на проблеми в производителността и адекватна навременна реакция.

Впечатляващи са интеграцията и комбинирането на функционалности с цел изграждане на индивидуални решения. Сякаш се нарежда пъзел, виждаш как парченцата перфектно съвпадат едно до друго и можеш да ги използваш, за да създадеш най-доброто решение за всеки бизнес.

Microsoft съобщава и за сериозно увеличение на производителността в SQL Server 2016. Какво показват резултатите от тестовете на сървърния софтуер до момента?

Всички подобрения в енджина водят до сериозни възможности за скалиране на натоварването. Казано в едно изречение, потребителите на предишни версии на продукта могат значително да подобрят производителността на системите си само с миграция към новата версия, при това с минимални промени.

SQL Server излезе лидер в магическия квадрант на Gartner в 7 раздела, включително в Operational Database Management Systems. Платформата позволява 30 пъти подобряване на производителността на трансакции и повече от 100 пъти подобряване на производителността на заявки с използване на оперативни анализи в комбинация с InMemory структури.

В лабораторна среда на модерен 4-процесорен сървър за ASP.net приложение и обслужване на типичен „session state” вид натоварване са постигнати 1,2 милиона пакетни заявки в секунда, с 4KB за заявка, което е 4,8 гигабайта обработени данни в секунда, на един сървър!

Бързодействието е съвсем постижимо и е достигнало сериозни мащаби. За мен по-важно е обаче то да е свързано с предвидимост и надеждност на системата и в този смисъл не е само въпрос на брой трансакции в секунда, а на устойчивост и комбинация от възможности, които изграждат цялостното решение при клиента.

Има ли промени в ценовата политика на Microsoft за ползване на новия продукт, предвид тенденцията към доставка на софтуерни услуги през облака. Вероятно са предвидени и възможности, които да стимулират потребителите да преминат по-бързо към SQL Server 2016?

Възможностите на SQL Azure Database, интеграцията и хибридният модел предоставят различни предизвикателства към нас като архитекти на решения така, че клиентът да е доволен не само от решението, но и от неговата цена. Използването на модела на плащане според използването на услугите е основно предимство на облачните решения и SQL Azure Database е лидер в тази посока.

Това, което ме радва най-вече, а предполагам и моите клиенти, е „свалянето” на повече от новите възможности в Standard Edition, като например Query Store и всички подобрения в сигурността. Добра стратегия, която ще се оцени подобаващо от клиентите, е възможността за конфигуриране на решение за „high availability” с използване на AlwaysON Availabilty групи в стандартното издание на продукта.

Какви издания на SQL Server 2016 са достъпни за потребителите? Има ли вече развитие и по въпроса за поддръжката на Linux платформи, каквото намерение Microsoft обяви по-рано тази година?

Достъпни са добре познатите издания и това е добрата новина, както и че работата на Linux платформа, която бе обявена на 1 април тази година, не е шега. Нещо повече, всички версии на SQL Server 2016, не само Express, се поддържат на Linux. С това продуктът навлиза в една досега немислима територия на решенията с отворен код и предлага доста сериозно предимство. Впечатлението ми е, че това се приема много добре специално от разработчиците, тъй като могат да оптимизират разходите си при изграждане на малки системи.

Коментари по темата: „SQL Server се разширява и развива във всички посоки”

добавете коментар...

  1. GWX

    Най-голямото подобрение е, че не работи под никаква 7-ца, муахахаа.
    Това е поредния удар за 7-цата, то не бе 12 дехикс и кво ли още не.
    Еми старите програмисти са се пенсионирали и са на някоя ривиера това е.

  2. Saevar

    квото и да правят от М$ немогат да стигнат сигурността и стабилността на PostgreSQL инсталиран на Линукс.

  3. ха

    Подобренията в сигурността е една много важна функционалност, стига отсреща в езика за програмиране да имаше също адекватни механизми за защита.

    Между другото опасностите в сигурността е един от водещите финансови механизми за софтуера – най-често купуваш новата версия, ако има опасности в сигурността. Така че с подобна нова политика на MS по отношение на сигурността – или си вкарват таралеж в гащите, или по-скоро механизмите за сигурност не са толкова сигурни, както го обявяват.

Коментар