65 000 библиотеки подкрепят седмица на програмирането

Ева Паунова е един от най-активните поддръжници на инициативата „Европейска седмица на програмирането”

Ева Паунова е един от най-активните поддръжници на инициативата „Европейска седмица на програмирането”

Четвъртото издание на „Европейската седмица на програмирането” тази година ще се проведе между 15 и 23 октомври. Евродепутатът и посланик на ЕК за дигиталните умения Ева Паунова кани всички желаещи да се включат в инициативата.

В рамките на инициативата милиони деца, младежи, възрастни, родители, учители, предприемачи и политици отново ще се съберат на събития в класни стаи и библиотеки в цяла Европа и не само, за да се учат да програмират.

Европейската седмица на програмирането е инициатива на доброволци, които насърчават програмирането в страните си. Миналата година повече от половин милион души се включиха в близо 8000 събития в 46 страни.

Тази година инициативата ще бъде подкрепена от организацията „Обществени Библиотеки 2020” – мрежа от 65 хиляди местни библиотеки в ЕС. Те имат за цел да организират кътове или работилници за програмиране в местни библиотеки в Европа.

Както и през 2015 г., всички училища в ЕС са поканени да организират събития в рамките на състезанието „Седмица на програмирането за всички” (CodeWeek4All). Училищата, които успеят да включат поне 50% от учениците си в инициативата, ще получат Сертификат за постижения в областта на компютърната грамотност. Миналата година 600 училища участваха в предизвикателството, а сертификат бе връчен на над 200 училища.

Ева Паунова подкрепи инициативата в България през 2015 г., като организира и участва в събития в София, Враца и Велико Търново. Общо в страната бяха организирани над 20 обучения.

Коментари по темата: „65 000 библиотеки подкрепят седмица на програмирането”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Няма ли админи да направят нещо да спрат тоя кретен ??

Коментар