1 млн. европейци се учиха да програмират

През 2016 г. близо 1 млн. европейци се включиха в 23-те хиляди събития, провели се в 50 различни страни в рамките на седмицата на програмирането

През 2016 г. близо 1 млн. европейци се включиха в 23-те хиляди събития, провели се в 50 различни страни в рамките на седмицата на програмирането

За поредна година Европейската седмица на програмирането надмина резултатите от предходната година – този път с впечатляващите 70%, съобщиха от офиса на българския евродепутат Ева Паунова.

През 2016 г. близо 1 млн. европейци са се включили в 23-те хиляди събития, провели се в 50 различни страни, заяви Ева Паунова, която е и посланик на дигиталните умения, по повод провелото се през октомври 2016 г. пето издание на инициативата.

„Друга добра новина е, че близо половината  от участниците в събитията са момичета или жени, а средната възраст на участник е 11 години. Радвам се, че за първи път имах възможността да програмирам заедно с две български момичета в Европарламента в рамките на събитието EUDojo, а в страната се проведоха над 70 събития“, коментира Паунова.

Тя е оптимист, че изданието на Седмицата на програмирането, което ще се проведе в периода 7-22 октомври тази година, ще бъде още по-успешно. Ева Паунова кани всички желаещи да организират събитие в рамките на инициативата през 2017 г. да започнат да планират участието си отсега, както и да регистрират събитието си на страницата CodeWeek.

През 2016 г. близо 2 хил. училища взеха участие в предизвикателството да преподават програмиране на учениците си. Повече от 1/3 от тях успяха да достигнат до над половината си ученици и ще получат свидетелство за високи постижения в компютърната грамотност от Европейската комисия.

Коментар