Ericsson и Cisco подготвят мрежата на Vodafone за 5G

Ericsson и Cisco ще трансформират и виртуализират мрежите на Vodafone Hutchison Australia (VHA) с цел телеком операторът да се подготви по-добре за новопоявяващите се услуги в 5G ерата.

Чрез опростяване на мрежата и инфраструктурата си, VHA ще стане по-гъвкав и проактивен оператор при доставяне на услуги на пазара, като същевременно ще бъдат намалени капиталовите и оперативни разходи.

Сделката е първият съвместен проект за изграждане на телекомуникационна облачна инфраструктура от подобен мащаб между Ericsson и Cisco. Двете компании са доставчици на основни функционалности за мрежата и маршрутизацията на VHA, което ги прави естествени партньори в прехода на оператора към виртуализация, коментира Кевин Милрой, главен технологичен директор на VHA.

„Тази трансформация ще ни даде възможност да внедрим нови приложения, за да насърчим иновациите и да подобрим клиентските услуги и потребителското изживяване. Инфраструктурата ще отвори достъпа на Vodafone до нови бизнес модели и пазари като интернет на нещата”, заяви Милрой.

Първият партньорски проект между Ericsson и Cisco за телекомуникационна облачна инфраструктура ще покаже как глобалното партньорство на двете компании ускорява дигиталната трансформация за клиенти от различни индустрии, посочи Рима Куреши, директор за региона Северна Америка в Cisco.

Като основен интегратор в проекта, Ericsson има ангажимент не само да изгради инфраструктурата, но и да гарантира доставянето на цялостна оперативна система. Съвместното архитектурно решение надгражда избора на Ericsson от VHA през 2014 г. за подмяна и обновяване на цялата основна мрежа.

Ericsson и Cisco си партнират от края на 2015 г. в проекти за създаване на мрежите на бъдещето. Понастоящем, двете компании работят по 250 проекта. Над 60 сделки по цял свят са в областта на IP (маршрутизиране и транспорт) и услуги, вкл. за клиенти като 3 Italy, Vodafone Portugal, Aster Dominican Republic и Cable & Wireless на Карибите.

Коментар