ЕС създава фонд на фондовете за наука и иновации

Европейското законодателство трябва да бъде в крак с дигиталните тенденции, заяви на конференция в Брюксел Ева Паунова

Европейското законодателство трябва да бъде в крак с дигиталните тенденции, заяви на конференция в Брюксел Ева Паунова

До няколко седмици Европейската комисия ще предложи създаването на Фонд на фондовете за целия ЕС, който да стимулира инвестициите в наука и иновации, стана ясно на конференция в Брюксел, организирана от българския евродепутат Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП).

„Трябва да изграждаме европейското законодателство така, че да е в крак с дигиталните тенденции и нуждите на информационното общество, в което живеем”, откри дискусията Ева Паунова.

Много от иновациите могат да влязат в употреба без необходимост от промяна на правната рамка, посочи европейският комисар по науката и иновациите Карло Моедаш, който представи инструментите на Комисията за насърчаване на иновациите.

Европейското законодателство трябва да осигурява от една страна конкуренция на пазара, стимулирайки иновациите, но от друга да защитава иноваторите, осигурявайки им възможност за подобаващо възнаграждение, заяви еврокомисарят по конкурентоспособността Маргрете Вестагер.

Главният вицепрезидент на Uber Рейчъл Уетстоун и един от създателите и председател на Spotify Мартин Лоренцон увериха, че техните компании не само не са против регулирането, но и подкрепят въвеждането на законодателство, осигуряващо безопасност и защита на потребителите.

Отношение взе и представителят на Клиъри Готлиб, една от големите правни кантори в сферата на търговското право и конкуренцията, Никлас Мейдел, който подчерта, че поради сроковете на приемане на европейско законодателство, всяка мярка рискува да бъде вече остаряла към момента на влизането си в сила.

Дискусията завърши с коментар на настоящия и най-дълго заемал поста британски министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън, че единственият шанс на Европа да бъде конкурентоспособна е да поддържа иновациите, а не да ги ограничава чрез свръхрегулация.

„Динамичното развитие на технологиите и иновациите изисква постоянен диалог между бизнеса и законодателите, за да имаме адекватно регулирането. Днес поставяме добри основи за засилването на този диалог”, обобщи Ева Паунова, която се ангажира да направи конференцията ежегоден форум.

Коментари по темата: „ЕС създава фонд на фондовете за наука и иновации”

добавете коментар...

  1. ха

    Каква пролетаризация? Вече сме на лятозация бе човек…

  2. Anonymous

    Централизация, глобализация, пролетаризация…

Коментар