Облакът е най-объркващият технологичен термин

Облакът, стрийминг и „интернет на нещата” са най-честно бърканите технологични термини, сочи европейско проучване на Samsung. Повече от две трети (67%) от потребителите в България пък се преструват, че знаят повече за най-новите технологични термини.

Бързият темп на развитие на технологиите прави трудно за европейците да останат в крак с постоянно променящия се технологичен език. Докато интересът към новите технологии расте, индустрията се изправя пред растящия риск потребителите да се объркат с технологичната терминология, сочи анализът на Samsung.

61% от анкетираните българи споделят, че използват технологии много повече в сравнение с преди две години, а 16% признават, че не могат да живеят без тях. Почти половината потребители се интересуват от последните иновации като облака или „интернет на нещата”, но 67% признават, че често се преструват, че знаят какво означава даден технологичен термин.

Почти една трета от българите (28%) са споделили, че объркващата терминология им пречи да използват пълноценно даден продукт; 59% притежават поне един технологичен продукт, който е по-напредничав, отколкото е необходимо, и 13,2% чувстват, че изостават от най-новите технологии.

Начинът, по който хората избират да се изразяват с помощта на изображения, също се променя. Емоджите се възприемат като нов световен език, но проучването на Samsung показва, че много хора се затрудняват да разберат тяхното значение и кога трябва да ги използват.

В Европа, румънците са най-малко запознати с тях – 27% са се престрували, че знаят повече за емоджите. Веднага след тях е Италия с 26%. От друга страна, в България само 1 на 20 (5%) си признава, че преувеличава познанията си, свързани с емоджите.

Проучването разглежда и приложенията, които европейците намират за най-полезни. Оказва се, че приложенията, свързани с превод, са имали най-голямо въздействие върху българите и са направили живота им по-лесен – според 72% от анкетираните. След тях се нареждат приложенията с прогноза за времето и за камерата на смартфона (по 67,7% всяко) и приложенията, свързани с местоположение и карти (69.4%).

Ето как Samsung простичко обяснява същността на технологиите, които стоят зад петте най-често бъркани термина:

Облакът: услуга, която работи в интернет, вместо да запазва файлове на вашето устройство. Когато имате връзка с интернет, можете да гледате Netflix или да ползвате Gmail навсякъде.

Стрийминг: просто слушайте музика и гледайте филми онлайн, когато е удобно за вас.

Интернет на нещата: проста мрежа от устройства, която позволява на смартфоните, хладилниците и пералните машини да работят заедно, за да направят живота по-лесен.

Оптично влакно: оптичните влакна са по-мощни от телефонните кабели и се използват за предаване на кодирана информация, чрез светлинен лъч по стъклена или пластмасова нишка. Всяко влакно е дебело само една десета от човешки косъм, но може да пренесе информация с еквивалент 25 000 телефонни обаждания.

Емоджи: някога използвали ли сте усмивка в текстово съобщение? Емоджите произлизат от Япония и са малки изображения или анимационни герои, които се използват за изразяване на емоция или настроение.

Коментари по темата: „Облакът е най-объркващият технологичен термин”

добавете коментар...

 1. Слънце

  Верно си, хората се чудят какви са тия облаци в слънчево време

 2. Anonymous

  Емоджите са по-близо до гаменски сленг, отколкото до технологична терминология. Със същият успех може да свързваме речника с попръжни с диференциални уравнения.

 3. Lud

  Това за оптичното влакно направо кърти мивки 😀
  Облак – с това обяснение всеки сайт е облак ….

Коментар