Как данните спасяват бизнеса от фалит – опитът на Норвегия

„Данните са ценни, когато са част от решения за анализи, които помагат на хората и на компаниите”, сподели Маги Наумова, основател на потребителската група Azure Analytics
(снимка: личен архив)

Пандемията Covid-19 постави бизнеса в световен мащаб в режим на оцеляване. В Норвегия най-голямата Асоциация за бизнес (NHO) се обръща към данните в опит да помогне на бизнеса да преодолее кризата.

Асоциацията организира събиране на данни от хиляди компании и използва тези данни, работейки в тясно сътрудничество с правителството на Норвегия за изготвяне на пакети за подкрепа и подпомагане избягването на фалит на членовете си.

Работата на асоциацията помага да се разберат и обяснят бизнес последиците от пандемията и е широко използвана както вътрешно, така и директно от правителството. NHO използва Azure Data Platform, за да подготви данни от различни източници и да ги представи както чрез Power BI, така и чрез Datawrapper.

На предстоящо събитие на българската Azure Analytics потребителска група, основана от Маргарита Наумова, ще гостува Хелде Реге Гардсвол – BI архитект в NHO. Той ще сподели с аудиторията как са изградили платформата им за данни, как са събрали нови източници за данни, станали достъпни по време на пандемията, и как всичко това е представено на бизнеса и използвано от правителството, както и някои любопитни факти около пандемията и нейния ефект в Норвегия.

Хелде Реге Гардсвол, BI архитект в NHO, ще сподели пред българска аудитория как в Норвегия данните помагат на бизнеса да избегне фалит по време на пандемията
(снимка: личен архив)

„Когато се запознах с Хелге и чух за това което правят, бях впечатлена, прозвуча в хармония с моите разбирания, че данните са ценни, когато са част от решения за анализи, които да помагат на хората и на компаниите”, сподели Маги Наумова.

„Вярвам, че са нужни добри примери пред българската технологична общност и бизнес. Затова поканих Хелге да представи пред българската аудитория един такъв пример за data driven решения”, допълни тя.

Уебинарът ще се проведе на 2 февруари от 17:30 ч. Участието е безплатно, след предварителна регистрация.

Коментар