НАСА помага на Uber да създаде летящ автомобил

Uber е амбицирана първа на пазара да предложи летящи таксита

Компанията за иновативни транспорти услуги Uber ще разчита на партньорство с НАСА в амбицията си да пусне първите в света летящи таксита. Очаква се услугата UberAIR да заработи още през 2020 г., съобщи Techspot.

Uber вече е подписала договор с космическата агенция, съгласно който НАСА ще съдейства на частната компания да създаде система за управление на въздушно транспортно средство – става въпрос за летящ автомобил, а не за вертолет.

Първоначално, Uber ще пусне летящите таксита в Лос Анджелис, така че за Олимпиадата там през 2028 година услугага и свързаните с нея технологии да бъдат напълно отработени и проверени.

До началото на 2020 г. Uber планира да създаде и тества самия летателен апарат, с който ще се доставя услугата. Редица други компании също работят в това направление, но в момента са налични само прототипи.

Пазарните наблюдатели припомнят, че в началото на тази година Uber нае бивш инженер на НАСА, за да работи по проекта за летящо такси. Това може би дава известно предимство на компанията спрямо конкурентите.

Коментар