Франция упрекна Apple, че не помага срещу Covid-19

Apple разочарова френските власти с решението си да не разреши Bluetooth достъпа до iPhone
(снимка: CC0 Public Domain)

Франция обвини Apple в подкопаване на усилията за борба срещу коронавируса, тъй като производителят на iPhone отказва да направи смартфоните си по-съвместими с приложението за проследяване на контакти StopCovid.

В много страни се разработват мобилни приложения, предназначени да подпомогнат контрола върху разпространението на коронавируса Covid-19, докато започва възстановяване на икономиките.

Подобни приложения разчитат на интерфейса Bluetooth, който им позволява да взаимодействат с устройства наблизо, за да определяте кога потребителят осъществява контакт с потенциални носители на вируса.

В iPhone достъпът през Bluetooth е блокиран, ако потребителят не стартира приложението, което го използва. Франция поиска от Apple да промени настройките, така че StopCovid да се свързва през Bluetooth във фонов режим, но компанията отказа да направи това.

„Apple можеше да ни помогне да направим приложението за iPhone още по-добро. Но те не пожелаха да направят това”, коментира френският министър на цифровите технологии Седрик О, цитиран от Ройтерс.

„Съжалявам за това, като се има предвид, че сме в период, когато всички се мобилизират за борба с епидемията и голяма компания, която е толкова успешна икономически, не помага на правителството в тази криза. Ще помним това, когато дойде време”, добавя министърът.

Седрик О не може да си обясни причината за решението на Apple. Представителят на компанията във Франция не коментира изявлението на министъра.

Приложението StopCovid трябва да е готово за внедряване на 2 юни, независимо от позицията на Apple, и ще влезе в тестова фаза следващата седмица, когато Франция ще започне да разхлабва блокиращите мерки.

През първото тримесечие делът на iOS сред продадените мобилни устройства в страната е 21,1%, а останалата част принадлежи на Android.

Коментари по темата: „Франция упрекна Apple, че не помага срещу Covid-19”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Леко ги развиват уж с една цел, за да я има възможността, а после целта се променя.

  2. 112

    Ще намерят за какво да ги глобят солидно, сигурен съм …

  3. Anonymous

    “приложението за проследяване”

Коментар