Американски компании ще развиват 5G съвместно с Huawei

Huawei и американските експерти ще си сътрудничат в разработката на 5G
(снимка: Huawei)

Министерството на търговията на САЩ скоро ще подпише нов правен регламент, който ще позволи на американските компании да си сътрудничат с китайската Huawei Technologies в изготвянето на стандарти за 5G мрежи, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информирани източници.

По-рано американските технологични фирми бяха принудени да прекратят сътрудничеството с Huawei в областта на 5G, тъй като компанията попадна в „черния списък” на министерството. При тези условия фирмите от САЩ не знаеха каква информация могат да споделят техните служители с Huawei, най-големия световен производител на телекомуникационно оборудване в света.

Според представители на индустрията и правителството, сегашната ситуация поставя САЩ в неизгодно положение. На срещите, в които се разглеждат протоколи и технически спецификации за безпроблемна работа на оборудване от различни компании, Huawei е получила по-силен глас, тъй като американските експерти са мълчали.

Подготвяният нов регламент е призван да реши проблема. Според информаторите на Ройтерс, той ще позволи на американските компании да участват активно в работата на органите по стандартизация, на които Huawei също е член.

Кога регламентът ще влезе в сила все още не е ясно. Очаква се той да засегне само Huawei, но не и други китайски компании от черния списък, като Hikvision, която произвежда камери за видеонаблюдение. Представители на министерството на търговията и Huawei не са коментирали появилите се информации.

Коментари по темата: „Американски компании ще развиват 5G съвместно с Huawei”

добавете коментар...

  1. ха

    Колко са сладки – позволиха на учените си и инженерите си да си вършат работата.

Коментар