Синята светлина от смартфона вреди на кожата

Освен на съня, излъчваната от смартфон екраните синя светлина влияе и на кожата
(снимка: CC0 Public Domain)

Многобройни проучвания предупреждават за негативното въздействие на синята светлина от екраните от електронните устройства върху здравето на хората. Доказано е, че вечер и през нощта тази светлина потиска производството на мелатонин в тялото, което влошава съня. Нови изследвания твърдят, че синята светлина от смартфоните вреди и на кожата.

Според учени, на които се позовава публикация на Science Alert с автор Майкъл Фрийман, професор по дерматология в Университета Бонд, синята светлина влияе върху пигментацията на кожата, като това въздействие е по-силно при хората с тъмна кожа, както и при хора със свръхактивно производство на меланин. Петната по кожата на лицето не са желани от никого, така че за хора с чувствителна кожа трябва да се вземе предвид тази характеристика на синята светлина, излъчвана от смартфоните.

Синята светлина може също да разруши колагена (структурен протеин) в кожата, което води до появата на бръчки. Учените са установили ясна връзка между синята светлина на смартфона и появата на бръчки, но тя се проявява само при достатъчно близко и продължително „облъчване”. Например, трябва да държите смартфона си включен на разстояние 1 см от кожата в продължение на един час.

Отдалечавайки смартфона на 10 см от лицето, ще намалим 100 пъти негативния ефект от светлината върху кожата. С други думи, при нормално използване на телефоните няма опасност за здравето на кожата. Но и тук трябва да се има предвид въздействието върху хората с повишена чувствителност на кожата.

Третият ефект от синята светлина върху кожата се проявява косвено. Това е доста изтърканата тема за потискане на производството на мелатонин – хормон, който играе ключова роля в процеса на заспиване. А нарушеният сън води до кожни проблеми.

Липсата на сън, стресът преди лягане, социалните мрежи, игрите и други вредни навици провокират възпалителни процеси в тялото и водят до влошаване на кожата с появата на видими лезии. Изключването на синята светлина няма да помогне в този случай. Необходима е хигиена в използването на електронни устройства преди лягане.

Синята светлина е само част от пъзела на грижата за кожата и все още подлежи на дебат. Хората с чувствителна кожа могат да се възползват от широкоспектърни козметични продукти. Няма обаче доказателства за ползите от козметиката при защита на кожата от светлината на екраните, докато ползата за производителите на козметика е очевидна.

Коментари по темата: „Синята светлина от смартфона вреди на кожата”

добавете коментар...

  1. Fishcake

    TechNews, целият ви сайт е син, искаме топла тема 😂

Коментар