Изкуствен интелект ще съобщава за екстремно време

Система с изкуствен интелект ще оповестява американските предупреждения за екстремно време на различни езици (снимка: CC0 Public Domain)

В много от американските щати екстремните метеорологични събития могат да застрашават живота на хората. Ето, че сега система с изкуствен разум ще превежда предупрежденията за екстремно време, които идват от метео-службите, за всички жители, които трудно разбират официалната реч.

Стартъп е разработил система за превод, базирана на изкуствен интелект, съвместно с Националната метеорологична служба. Целта е „подобряване на езиковите преводи на предупрежденията за екстремно време в САЩ“.



Причината да се стигне дотам е, че пропуските в езиковите познания на мнозина граждани нееднократно са водили до неразбиране на спешните сигнали за евакуация по време на екстремни метеорологични явления. Резултатът е неевакурани хора, наранявания, смъртни случаи – всичко това все при хора, които не говорят английски добре. Машинното обучение ще трябва да да смекчи проблема.

Услугата за AI-превод се казва „Lilt“ и наскоро започна да работи по пилотен проект с метеорологичната служба, за да помогне за изготвяне на по-изчерпателни предупреждения за времето. Включвайки комбинация от софтуер и живи преводачи, услугата се учи от лингвистите в реално време, използвайки невронна мрежа или компютърна система, моделирана свободно върху мозъка.

Ако има грешка в превода на метеорологичен доклад и се предприеме действие въз основа на него, тогава някой може да бъде наранен или дори да загине, казва Фил Стифел, ръководител разработване на решенията в Lilt.

Според данни на Института за миграционна политика, през 2019 г. 22% от жителите на САЩ на възраст над пет години говорят у дома си език, различен от английски. Резултатите от неразбирането на предупрежденията са мрачни.



Така например, през 2017 г. почти всички хора в Ню Йорк, загинали от внезапните наводнения след урагана Айда, бяха азиатци и говореха ограничено английски или испански. Според New York Times, най-вероятно неразбирането е причината тези жители да не са се евакуирали.

През 2013 г. седем души от гватемалско семейство в Оклахома загинаха от внезапни наводнения през 2013 г., след като напуснаха дома си, за да потърсят подслон в шахта. Хората са чули предупреждение за екстремно време, но не са разбрали, че става дума не само за силен вятър, а и за наводнения.

Коментар