Канада иска Facebook да плаща на медиите за новините им

Канада пое по пътя на Австралия в договарянето между големите цифрови платформи и издателите на новини (снимка: CC0 Public Domain)

Facebook предупреди, че може да блокира споделянето на новинарско съдържание в своята платформа в Канада поради „опасения относно законодателството“. Новите норми в северноамериканската страна изискват фирмите-оператори на дигитални платформи да плащат на издателите на новини за медийното съдържание, което ползват.

Законът за онлайн новините, въведен през април, наложи правила, които задължават платформи като Facebook и Google да договарят търговски сделки и да плащат на издателите на новини за тяхното съдържание. Този ход наподобява подобен закон, приет в Австралия миналата година.



В момента новият закон се разглежда в парламентарна комисия, пред която американската социална медийна компания каза, че не е била поканена да сподели опасенията си. „Вярваме, че Законът за онлайн новините представя погрешно връзката между платформите и издателите на новини. Призоваваме правителството да преразгледа подхода си“, каза Марк Динсдейл, ръководител на медийните партньорства в Meta Канада, в блог-публикация.

„Пред лицето на неблагоприятното законодателство, основано на фалшиви предположения, които се противопоставят на логиката на това как работи Facebook, ние вярваме, че е важно да сме прозрачни относно възможността да бъдем принудени да преразгледаме разрешаването на споделянето на новинарско съдържание в Канада“, написа още Динсдейл.

Културният министър на Канада Пабло Родригес, който представи законопроекта, заяви, че правителството продължава да води „конструктивни разговори“ с Facebook. „Всичко, което искаме от технологичните гиганти като Facebook, е да договорят справедливи сделки с новинарските издания, когато печелят от тяхната работа“, каза Родригес в изявление.

Новият закон в Канада предлага дигиталните платформи, които имат „дисбаланс на договаряне“ с новинарския бизнес, да сключват „справедливи сделки“ с издателите. След това тези договорености ще бъдат оценявани от регулатор.



Когато Австралия въведе подобно законодателство, принуждаващо Big Tech да плаща на местни медии за новинарското им съдържание, Google заплаши да затвори своята търсачка за Австралия. Facebook пък отряза всичкото съдържание, черпено от „трети страни“, за всички профили в Австралия за повече от седмица. В крайна сметка и двете мега-компании сключиха договори с австралийски медийни фирми, след като бяха предложени поредица от изменения в законодателството.

Коментари по темата: „Канада иска Facebook да плаща на медиите за новините им”

добавете коментар...

  1. Боби

    Фейсбук не трие хакнати профили и са пълна мафия и продажници долни и мръсни. Вземат пари от хакерите измамници, които живеят в Нигеря и въртят милиарди на гърба на цял свят. Това е Фейсбук.

Коментар