България е втора топ-дестинация в ЕС за технологичните таланти

Технологичният сектор е един от най-бързо развиващите се в София, според доклад на Евронюз
(снимка: CC0 Public Domain)

Заради икономическото захлаждане и инфлацията в световен мащаб, за много работещи хора заплатата „до никъде не стига“. Но за технологичните таланти положението не е толкова драматично – особено в някои страни от ЕС. Преди броени дни Евронюз направи класация на най-достъпните страни от ЕС за технологичните кадри – и България е на втора позиция в този списък.

През лятото Европейската комисия прогнозира нелеки времена, посочвайки, че „постоянната обратна връзка между заплатите и инфлацията е малко вероятно да се развие“, тъй като нарастващите цени на енергията „остават основният двигател на инфлацията“. Това не е добра новина, ако живеете в държава със скъпа икономика като Дания. Датските потребителски цени са най-високите в ЕС, следвани плътно от тези в Ирландия, които са с 40% по-високи от средните за целия блок.



Швеция, Финландия и Люксембург също са традиционно известни с високите разходи за живот. Но Швеция, например, компенсира това, като предоставя на гражданите голямо разнообразие от добре финансирани обществени услуги като здравеопазване, образование и социални грижи.

За работещите в технологичния бранш обаче, които искат да се възползват от предимствата на живота в ЕС, драмата не е толкова страшна – особено в някои страни от блока. Кои държави са най-достъпни? Ето трите най-добри предложения на Евронюз.

Португалия: стартъпи на слънце

Изключително популярна туристическа дестинация, с безкрайни плажове и топло време – Португалия е страна, която е предпочитана за почивка. Южният регион Алгарве се радва на около 3000 слънчеви часа годишно (300 дни). Това го прави един от най-слънчевите региони в Европа.

Въпреки това все по-често европейците се местят в Лисабон, за да работят. Португалската столица се превърна в предпочитана дестинация, тъй като статутът ѝ на технологичен център се затвърди през последните 10 години, привличайки таланти и вътрешни инвестиции, както и създавайки богатство от собствени новостартиращи компании. Освен това английският е широко разпространен като втори език.



Имената на местните стартъпи, които трябва да се знаят, включват многоезичната услуга за преводи Unbabel, крипто-портфейла Utrust и Virtuleap, който използва виртуална реалност за подобряване на здравето на мозъка. Големите технологични корпорации отвъд океана също имат присъствие тук – Amazon, Google, IBM, Fujitsu и Cisco Systems са сред компаниите с офиси в Лисабон.

Що се отнася до потребителската кошница, цените, включително наемите, са с 41% по-ниски, отколкото например в Лондон, според Numbeo.

Данъчното облагане също е благоприятно, тъй като страната се стреми да привлече таланти. Чуждестранните лица се възползват от данъчния режим за временно пребиваващи (NHR), въведен през 2009 г., който дава облекчения на лицата през първите десет години пребиваване в страната. На практика тези, които се преместват в Португалия, за да работят, плащат фиксирана ставка от 20 процента. Това е доста по-добре в сравнение с текущия най-висок данък върху доходите, плащан от местните жители – 48 процента.

България: звезда на Балканите

Въпреки че все още не е приела еврото, България е сочена в класацията като е достъпно място за живеене с хубаво време – страната като цяло се радва на топли лета и меки зими. „Що се отнася до това къде да се установите, столицата София е мястото, където се стичат чуждестранни работници“.

„Разположена в западната част на страната, София е в непосредствена близост до Сърбия и Румъния и нататък до Централна и Южна Европа. Откакто страната се присъедини към ЕС, нейната икономика е във възход. България претърпя значителна трансформация през последните три десетилетия, преминавайки от силно централизирана, планирана икономика към отворена, пазарна икономика с доходи над средните“, според Световната банка.



София е похвалена щедро: столицата се радва на добър и достъпен обществен транспорт, включително метро, трамваи и редовни автобуси, които свързват повечето части на града, според Евронюз. Пак според същия анализ, „технологичната сцена процъфтява“. Изданието посочва, че през 2021 г. градът е класиран на 20 място от 80 местоположения в доклада „fDi Tech Cities of the Future“, което е красноречиво за нарастващото му международно значение.

Технологичният сектор е един от най-бързо развиващите се в София, а докладът на София Инвест за 2020 г. показва, че градът е основен ИКТ център с над 50 000 заети. Що се касае до цената на живота, Numbeo посочва, че цените, включително наемите, в София са с 50 на сто по-ниски от тези в Париж.

Като недостатък е посочено, че „езикът може да бъде бариера за някои: едва около четвърт от населението на страната говори английски“.

Испания: стар фаворит с разнообразие

Дългогодишна и обичана дестинация за преместване на чужденци, Испания със своите туристическите крайбрежия е мястото, където много европейци често се установяват, за да работят. Но има толкова много други места в тази голяма страна, които предлагат огромни възможности за тези, които искат да се преместят.

Мадрид, Барселона и Валенсия са трите най-големи града в страната. Те са добре установени центрове за финанси, технологии и индустрия, както и популярни места за тези, които искат да създадат магазини. Но има и други привлекателни центрове.



„Умният град“ Сантандер в северната част на Испания е място, което чуждестранните специалисти могат да разгледат и обитават с интерес. Разположен в района на Кантабрия на северното крайбрежие на Испания, той не е далеч от по-големите културни и кулинарни центрове Билбао и Сан Себастиан.

С население от около 180 000 жители, Сантандер е малък град, който обаче е в челните редици на революцията на интелигентния град. От 2010 г. градът също участва активно в изследователски проекти в Европа и Азия, с повече от 350 институции и компании на национално и международно ниво.

Всичко това е привлекателно за технологичните компании. Водещите бизнеси в региона включват фирмите за професионални услуги Deloitte и Accenture, както и Microsoft. Сред местните герои е Eolas Prints, производител на филаменти за 3D принтери.

Колкото и компактен да е, Сантандер е град, който предлага начин на живот, достъпен за работниците. Цените тук, включително наемите, са около 36% по-ниски от тези в Берлин например.

Коментари по темата: „България е втора топ-дестинация в ЕС за технологичните таланти”

добавете коментар...

  1. Еврото

    Който не може да прави сметки и не е талантлив ще живее бедно и мизерно цял живог ако успее да направи потомство и то ще наследи глупостта и бедността. Беднотията и тежък порок и прокоба. 3 000 лева това е около 1500 евро нищо не е това. Хората в чужбина печелят от 6 000 евро нагоре и не си губят времето и погубват живота си за преживяваве в България.

  2. Талант от Чужбина напуснал БГ

    Човече Йорданчо доста си зле 3-4 хиляди лева нищо не е това за техно талант това е подигравка. Обърни го в евраци и сравни в чужбина колко получават специалисти и какъв ИСТИНСКИ ЗАПАДЕН ВИСОК СТАНДАРТ на ЖИВОТ си живеят. България за таланти е просто професионално и лично самоубийство да се остава и не живеене, а мизеруване.

  3. Йордан

    Евтина работна ръка? Посредствени програмисти вече взимат по 3-4 хиляди лева заплати. Мина времето, когато бяхме евтини.

  4. Блато за таланти

    България е блато за таланти. Успехът е само зад граница извън България.

  5. Беден Български Талант

    Да така е супер евтина работна робска ръка от техно таланти има в България. Няма нормален живот в България всички са мизерници и тези дето работят и тези с торбите пари.

Коментар