Защитата от синя светлина в смартфоните се оказа погрешна

Технологиите, внедрени в съвременните смартфони, ограничават излъчването на синята част от спектъра, но това може дори да е вредно вместо полезно, твърдят британски учени
(снимка: CC0 Public Domain)

Противно на общоприетото схващане, синият спектър на светлината може да не е толкова опасен за съня ни, колкото се предполагаше през последните няколко години. С такова изявление излязоха учени от Манчестърския университет.

Резултатите от изследването показват, че използването на слаба, хладна светлина вечер и ярка топла светлина следобед може да бъде по-полезно за нашето здраве. Привечер естествената светлина става по-тъмна и придобива сини нюанси. Биологичният часовник използва тази функция за определяне на подходящото време за сън и будност.

Технологиите, внедрени в съвременните смартфони, ограничават излъчването на синята част от светлинния спектър. В резултат тялото ни получава смесени съобщения, според изследователите от Манчестърския университет. Факт е, че когато синята част от светлинния спектър се изключи вечер, потребителят наблюдава картина в цветове, които обикновено вижда през деня.

Тестове с мишки показват, че синьото има по-слаб ефект върху биологичния им часовник от жълтото
(снимка: The University of Manchester)

Изследването, проведено върху мишки, използва специално проектирано осветление, което позволява на екипа да регулира цвета, без да променя яркостта. Тестовете показват, че синьото има по-слаб ефект върху биологичния часовник на мишката, отколкото жълтото.

Резултатите от проучването, според учените, трябва да имат важно значение при проектиране на осветлението и дисплеите, които не трябва да пречат на здравословния сън на потребителите.

Коментари по темата: „Защитата от синя светлина в смартфоните се оказа погрешна”

добавете коментар...

  1. VL

    Technews оправете си заглавието! Изследването насочено за ефекта върху съня, не върху очите! Гледането на монитор/телевизор или смартфон на тъмно влие зле на очите!

Коментар