Вредна ли е 5G технологията за нашето здраве?

Излъчването от 5G мрежите до голяма степен ще бъде същото като от предишните мрежи, само че за първи път ще излага хората на нещо, наречено милиметрови вълни
(снимка: CC0 Public Domain)

Петото поколение мобилен интернет е на прага ни. Държави като Швейцария, Обединеното кралство и Германия вече разгръщат своите мрежи от ново поколение. Очаква се те да са 100 пъти по-бързи от 4G и това би позволило въвеждането на принципно нови технологии като автономните автомобили и подобрената реалност. Но въпреки атрактивните обещания има и много тревоги – относно потенциалните последици за здравето на хората. Вредна ли е 5G технологията за нашето здраве?

През септември 2017 г. лекари и учени дадоха началото на „Жалба за 5G” – петиция, която призовава ЕС да наложи мораториум върху изграждането на 5G мрежи, позовавайки се на непосредствени опасности за здравето на хората. Става дума за опасности като увеличен риск от рак, клетъчен стрес и генетични увреждания. В петицията вече има над 250 подписа, пише Horizon.

През март тази година тогавашният министър на околната среда на Брюксел Селин Фромо блокира местния проект за 5G, като заяви, че няма намерение да превърне жителите на града в „лабораторни мишки”. В Берн, Швейцария, протест през май накара някои административни области да блокират монтирането на 5G антени.

Може ли 5G да се отрази на здравето ни наистина?

Реалността, казват експертите, е твърде сложна. „Участвали сме в стотици проучвания за електромагнитното лъчение и човешкото здраве”, заяви проф. Нилс Къстър, основател и директор на швейцарската фондация IT ITIS. Той е координатор на ARIMMORA – проект за проучване на връзката между електромагнитното излъчване от електрическите кабели и левкемията при децата.

Както мобилните телефони, така и телекомуникационните антени имат електромагнитно излъчване, независимо от това за какво поколение мрежа се използват. Те изпращат т.нар. нейонизиращо лъчение, което попада в долния край на честотния спектър. Повечето електроуреди излъчват този вид радиация – от микровълновите фурни до електрическите кабели.

Нейонизиращото лъчение има напълно различни последици за здравето от йонизиращото лъчение, което е по-високо в спектъра и включва рентгеновите лъчи и ядрената радиация. За последните се знае, че имат доказано вредно въздействие върху човешкото здраве.

Радиацията

Нейонизиращото лъчение може да ни повлияе по два начина, според проф. Къстър. Точно както микровълновата фурна загрява храната, използвайки нейонизиращо лъчение, телекомуникацииите могат да направят същото и с човешкото тяло, ако излъчват твърде много.

„Това е добре разбрано от научна гледна точка и затова са налице ясни указания за безопасност”, каза изследователят. Международната комисия за защита от нейонизиращи лъчения (ICNIRP) е определила норма за този вид излъчвания и непрекъснато следи топлинните ефекти.

Далеч по-малко е известно за втория начин, по който нейонизиращата радиация може да влияе – как тя ни пречи биологично, казва проф. Къстър. Има твърдения, че телекомуникационното оборудване причинява рак и електрохиперчувствителност, поради което хората изпитват главоболие, гадене или дори обриви. За тези симптоми се смята, че са резултат от излагане на електромагнитно излъчване.

Налице са обаче много малко ясни научни доказателства, че радиацията причинява въпросните симптоми, свързани с електрохиперчувствителност, казва Къстър. Световната здравна организация отбеляза, че проучванията досега не са успели да докажат или отрекат наличието на връзка.

Доказателствата за рака са още по-трудни за интерпретация. Няколко мащабни епидемиологични проучвания показват смесени резултати. Най-известното изследване по темата е проучването на Interphone сред 5000 пациенти от 13 държави, проведено от 2000 до 2006 г. То се опита да установи има ли връзка между използването на мобилни телефони и рака.

Анализът на данните заключава, че „не се наблюдава увеличение на риска от глиома или менингиом при използване на мобилни телефони”. Но за хората, които са използвали мобилни телефони по-интензивно по това време, има „предположения” за по-високи проценти на глиома. В случая обаче не могат да бъдат изключени грешки и изкривявания, така че не може със сигурност да се твърди, че е налице причинно-следствена връзка.

Някои изследвания върху клетки на животни или лаборатории показват определени отрицателни последици за здравето от радиацията. Това в крайна сметка накара Международната агенция за изследвания на рака (IARC) да класифицира електромагнитното излъчване като „вероятно канцерогенно за хората”.

Това звучи страшно, без съмнение. Но то носи голяма степен на несигурност в резултатите. Листата на растението алое вера, например, са в същата категория. Работата в бръснарница дори е класифицирана в по-висока категория на предполагаема канцерогенност: тя попада в групата „вероятно канцерогенна за хората”, поради взаимодействието на фризьорите с множество химикали.

Текущи наблюдения

В момента се провеждат и други проучвания като COSMOS, което тече в Холандия, Швеция, Финландия, Обединеното кралство, Дания и Франция. „Като цяло проследяваме 290 000 души от цяла Европа, с които се консултираме на всеки пет години”, казва проф. Ханс Кромхут, епидемиолог от Утрехтския университет в Холандия, който работи върху нидерландската част на COSMOS.

Учените използват информация от операторите на мобилни мрежи, за да проследяват действителното използване на телефони сред участниците, а след това свързват данните с резултатите за здравето. Това е необходимо, тъй като от предишни проучвания вече е ясно, че участниците изпитват трудности да определят с точност кога и колко са употребявали телефона си.

„Все още нямаме данните за рака”, казва проф. Кромхут. „Но наскоро пуснахме проучване за Швеция и Финландия, което откри връзка между честата употреба на телефон и главоболието”. Според него, и този извод не може да се приема за категоричен. Проучването е обхванало 21 049 шведи и 3120 финландци в опит да свърже употребата на телефон с прояви като главоболие, синузит и проблеми със слуха.

Сред участниците, говорили по повече от 276 минути седмично, има малко по-висока степен на съобщения за главоболие през седмицата. Но се оказа, че няма превес на която и да е от двете групи – участниците, които имат 2G-телефони (които излъчват повече радиация), или тези с 3G-телефони (които излъчват по-малко радиация).

Ако бъде открита ясна връзка между този вид радиация и рака, основната причина все още ще липсва, тъй като ние не разбираме потенциалните биологични ефекти, според проф. Кромхут. „Все още нямаме механизъм, който да обясни защо човешкото тяло би имало тази реакция”, казва той. „А без биологичен механизъм не можете да имате ясна причинно-следствена връзка, защото е също толкова вероятно нещо съвсем друго да причинява рака”.

Ново поколение вълни

Откакто ги има мобилните телефони, има и опасения относно техните отрицателни последици за здравето – първо за ранните „джиесеми”, после за третото поколение мрежи, после за 4G, сега и за петото. Но при 5G има нещо различно: милиметровите вълни.

Тези вълни са по-високо в честотния спектър от онези, които досега използвахме за мобилни комуникации – макар че все пак са нейонизиращи лъчения. Милиметровите вълни позволяват прехвърляне на повече информация, макар и на по-къси разстояния. Има съвсем малко проучвания за техните ефекти върху здравето.

Знае се например, че те не проникват през кожата ни толкова, колкото вълните с по-ниска честота. Но това може да означава и различна оценка на риска, като се обръща повече внимание на кожата.

Би било безотговорно да се излагат големи групи хора на тези полета при липсата на достатъчно данни, смята проф. Къстър. „Така че трябва да има повече инвестиции в тестове по въпроса”.

Аргумент, който често се използва срещу този вид изследвания, е, че те биват повлияни от частния сектор. Според активистите, телекомуникационните компании често финансират подобни изследвания с ясното намерение да повлияят на посоката наи зводите. Проф. Къстър приема средства от частния сектор, а в Швеция COSMOS се финансира отчасти от редица мобилни оператори, но участващият научен институт би трябвало да действа като „защитна стена” между изследователите и компаниите.

Професорът казва, че резултатите от проучването не зависят от това откъде идват парите, а от качеството на изследването. „Би било добре, ако публичните институции инвестират повече в изследвания в тези области”, казва и проф. Кромхут, чието проучване COSMOS се финансира от нидерландското правителство. „По този начин можем да оставим и съмненията относно обективността на изследователите”.

От своя страна ЕС вече е финансирал някои изследвания за електромагнитното излъчване, но понастоящем няма проект на ЕС, който да се фокусира върху въздействието на 5G върху здравето.

Това поставя въпроса: ако не сме сигурни относно ефектите на 5G върху здравето, не трябва ли да забраним технологията – за да приложим принципа на предпазването? Не, според двамата експерти.

„Това би било твърде крайно”, каза проф. Кромхут. „Трябва да продължим да изучаваме и анализираме този въпрос и да сме бдителни. Но пълна забрана би била твърде крайна и ще спре технологичните иновации. През последните 20 години не сме наблюдавали голям ръст на случаите на рак на мозъка, въпреки че използването на мобилни телефони експлодира”.

Проф. Къстър също настоява за повече научни изследвания. „Докато няма консенсус в научния свят, няма да има такъв в политиката”, каза той. „Докато ефектите не са ясни, дебатът ще продължи”.

Статията е публикувана на английски език първо в Horizon, The EU Research and Innovation Magazine

Коментари по темата: „Вредна ли е 5G технологията за нашето здраве?”

добавете коментар...

  1. Dundaky

    Когато сте с мобилен телефон не стъпвайте върху трамвайните релси!

  2. човек

    Хей! Вие знаете ли че от постоянното носене на мобилния в задния джоб на дънките получих увреждане на седалищен нерв и ишиас. Инвалидизирах се за дълъг и мъчителен период. После пак разправяйте колко безобидно е излъчването на мобилните апарати.При други – мобилните устройства носени в близост до сърцето причиняват инфаркт. В близост до възглавницата при сън – главоболие и световъртеж, проблеми с паметта. Представете си ако такова устройство покрива стотици километри и излъчва с интензивна сила , какви поражения ще нанесе.

  3. Бла Бла

    Слънчевата радиация е смъртоносна!!! Не знаеш ли? Нали затова озоновият слой изпълнява функцията на щит. Ей такива невежи като теб ме карат да се отвръщавам от простотията!

  4. Биохимик

    Хей умнико! Малко ли метали има в химическия строеж на живите организми – в частност човешкия????? Я пробвай пак!

  5. Бррррр

    Затова сигурно ни се изправят косите когато попаднем в електрическо поле. Да не говорим за пораженията от токов удар, който също е вид “електромагнитно трептение” . Ха ха.

  6. Четиво за напреднали

    Електромагнитната радиация уврежда вегитативната нервна система. Води до парализа на дихателните органи и сърцето. Влияе върху кръвното налягане. Уврежда строежа на клетките и прогресивно блокира имунната система. Деградира мозъчната дейност като нанася непоправими щети върху невроните. На практика 5G е модерно средство за унищожение на живи организма.

  7. Zlatka

    5G мрежата хора не си правете със живота на хората еспирименти

  8. Йорданка

    Коментарите вървят хронологично наопаки.

  9. Boschko

    Иво е абсолютно прав! Трябва мно-о-ого да се чете. Упорито и с години. И ако разсъждаваме по горната тема – не романи, стихове и др. художествена литература а специализирана по съответните науки – физика, радиотехника, астрономия, биология, медицина. Също полезен е и професионалния опит в съответната сфера.Ако сте любопитни и ви е вкусно да научите нещо ново с времето ще придобиете имунитет срещу глупостите и откровените простотии в интернет. Ако са загубени първите 7 или 10 години положението става почти безнадеждно. За съжаление вече почти никой не чете книги, където информацията е подредена и систематизирана. В интернет знаете как е. Преди 40 години единственият човек в света който беше написал повече книги отколкото е прочел беше другарят Живков. Сега повечето народонаселение е така. Четете бре хора! Ако знанията не ви послужат непосредствено да изкарате пари, поне ще изпъкнете пред някой, които може да го оцени. (А в Италия вече се присмивали на четящите. “Ти на интересна ли се правиш” питали наше момиче кореспондент на БНР.) Непосредствено по темата – има йонизираща и нейонизираща радиация. Четете. Изказа се мнение че китайците са заинтересовани да им се унищожават вишките. Да ама техните СМИ по света не се четат защото трябва да се помнят 12000 йероглифа. Де такава памет – само китайците го могат. И понеже те могат 5G а новите ни братя хамериканците не могат на тези паметливите им се пречи. Арестуваха в Канада (щат) дъщерята на една китайска фирма с неприлично име (да ме прощава Радан Кънев). Плашат със санкции. Те знаят Английски в хамерикански вариант, а него го знаят и в други галактики (Старгейт), да не говорим за Земята която е нищожна. Микровълновата част от електромагнитния спектър (четете) се оказва че разклаща полярните молекули (пак), т.е. придава им кинетична енергия (пак), и се повишава температурата на обекта. Молекулите на водата и мазнините са полярни (уф,това емного сложно!). Стъклото не се стопля в микровълновата нали. Такааа. Поради тази причина микровълните се поглъщат от тънък слой влага,вода – стъкленият съд пари, а в средата няма никой. Да не забравяме за огромната, ама много огромната разлика в мощностите. Някой да е усетил телефона да му пари на ухото като говори половин час? Излъчва на същата честота 2,4 GHz като микровълновата(тя е екранирана)(прочетете в какви диапазони от честоти работи 5G). На дълбочина 0,5 мм ще му вдигне температурата с 0,01 градус. Ще му разруши ДНК-ато ама друг път. Повече ще се разруши ако си пъхнеш пръста във вряща тенджера, но това май всеки го знае. В зората на сателитната телевизия (работи в няколко гигахерцови диапазона) имах голяма антена. В един прекрасен ден сигналът изчезна а времето беше ясно и сухо. И къде се изгуби като нямаше дъжд и мъгла. Един паяк (не знам как е в женски род,да не ставаме пропагандисти на глобалистите) си снесъл стотици паячета вътре в рупора. Наложи се да слагам пластмасова капачка. ХАЙДЕ ДА СВАЛЯМЕ СПЪТНИЦИТЕ! Стига че ме заболя палеца с това дистанционно.

  10. Н Вълчев

    Непонятно е защо Медиите дават гласност на невежи и Зомбирани хора, бъркащи Фундаментални Понятия!? Ултразвука е опасно физическо явление, при него високата честота на сблъсъка между въздушните молекули и частици води до загряване на веществата и по специално органичната материя! Това води до пресичане на белтъците и умъртвяване на Живата материя!? Ултра-честотното Магнитното излъчване няма нищо общо с това Явление! При него Магнитните, “Електромагнитните” трептяния не въздействат на Живата материя! Магнитните Вълни въздействат Само на Електрически заредените частици в МЕТАЛИТЕ и Кристалите, В антените на електронните Устройства. и по никакъв начин не влияят на Живата материя която от 4 милиарда години се развива в магнитното поле на Земята, без то да влияе на Съществуването и Еволюцията и! НЕВЕЖЕСТВОТО води до Регрес и изоставане в развитието на Държавата и Технологиите!!!

  11. КДД

    Искане за Вето с/у един закон за телекомуникациите от 2017 във Вашингтон. Внесено от доктор Мартин Паул, професор по Биохимия и обща медицина. “https://drive.google.com/file/d/0B14R6QNkmaXuX19qQ2lMd3ZvRVU/view”

  12. Мирослав Рачев Рачев

    Здравейте господин Иво разбирам че вие се занимавате с подобни дейности аз съм обикновен човек нито съм учен просто искам да кажа на човечеството специално да отбележа България За какво им е 5g като в България умират от глад на кой ще му върши толкова работа като при положение даже казват че това може да замести във фабриките дори и хората нее ли достатачно на простия народец 4g А аз нали съм просто от народа и съм един обикновен потребител защото Не е възможно всичките тези вълни да не влияят на човечеството Плюс това всичката тази технология ще използват срещу нас по-бързо да ни следят по-бързо да ни чуват да знаят къде сме а накрая като ни сложите по един чип ще ни казват и къде да ходим и какво да правим Не виждаш ли човечеството накъде отива и дано не се случи това но според мене е неизбежно не може да ми го побере акъла На кой му трябва тази технология особено в България като сме накрая на дъното на помията това по скоро би дало власт на някой по лесно да ни оправлява Бъди благословен и трябва да мислим разумно ти си разумен човек

  13. Мирослав

    Здравейте господин Иво разбирам че вие се занимавате с подобни дейности аз съм обикновен човек нито съм учен просто искам да кажа на човечеството специално да отбележа България За какво им е 5g като в България умират от глад на кой ще му върши толкова работа като при положение даже казват че това може да замести във фабриките дори и хората нее ли достатачно на простия народец 4g А аз нали съм просто от народа и съм един обикновен потребител защото Не е възможно всичките тези вълни да не влияят на човечеството Плюс това всичката тази технология ще използват срещу нас по-бързо да ни следят по-бързо да ни чуват да знаят къде сме а накрая като ни сложите по един чип ще ни казват и къде да ходим и какво да правим Не виждаш ли човечеството накъде отива и дано не се случи това но според мене е неизбежно не може да ми го побере акъла На кой му трябва тази технология особено в България като сме накрая на дъното на помията това по скоро би дало власт на някой по лесно да ни оправлява Бъди благословен и трябва да мислим разумно ти си разумен човек

  14. Христена Андреева

    Не съм много наясно с вредата от 5G мрежите, но подозирам, че нещата са много сериозни…

  15. Милена

    Вие приемате, че всичко излязло в гугъл търсачката е 100% вярно! Една голяма заблуда.

  16. Елизабет

    Харесва ми коментара

  17. Елизабет

    Страшно ми допада изказването ви!

  18. Иво

    Абе хора, четете бе…. То не става с клетви и пожелания… Средната продължителност на живота в България за периода 1970 – 2000 е била сравнително постоянна величина и се е движела около 71 г. От 2000г. до 2018 се е увеличила с близо 3 години, като за София е 77 год.( предполагам поради голямата концентрация на мобилни клетки 🙂 🙂 🙂 ) ! Това е статистика, намерете си я сами в мрежата! Лесно е. Къде видяхте масово умиращите от рак , не ми е ясно. В края на крайщата хората винаги умират ( няма безсмъртни ). Умират от инфаркт, инсулт, рак и т. н. Няма смърт от старост. С възрастта отслабва имунната система и все се намира някоя болест която да свърши работа 🙂 . Това е естествено.
    По отношение на клетвите за клетката в имота ми и на вратата ми. Спокойно, за последните 40 години, “клетката” е в стаята в която работя. Радиоинженер съм. И напрегнатостите на полетата са доста по-високи от средните за населението, но доста по-ниски от нормите за безопастност. Е, на 62 години съм, жив и здрав в добра кондиция и тонус и доста креативен. Кръвно налягане 118/ 78. Предполагам по-добро от вашето 🙂 .
    По отношение на 5G – наблюдавайте Южна Корея. На първо място в света са по внедряване на 5G. Не съм чул да има масов мор там 🙂 .

  19. Anonymous

    Нека тогава на Иво да му сложат една 5G антена на врата за 10 години и ако е жив и здрав в последствие може да се говори вече с факти! Най-вероятно, ако въобще е жив ще е в болница с последен стадий рак на кожата.

  20. Тодор Живков БГ

    Нямаме нужда от тези идиотщини които ще направят фирми още по големи милионери.Стигат ни химията в храната,радиацията от централите.Българите трябва масово да се надигнат и да се премахнат всички мобилни антени които са върху главите им.Народа масово умира от ракови болести.Политиците да наблегнат на икономиката,на държавната собственост върху отрасли генериращи много пари.Стига с този капитализъм!

  21. Иво

    За последен път обяснявам – Това което аз твърдя го има във всички учебници по радитехника. Напиши в гугъл ” Влияние на електромагнитните полета върху човешкия организъм ” и ще ти излязат хиляди материали.За да не се объркаш в термините, тук ще цитирам изводите от първия попаднал ми материал :

    “Проучванията показват, че човек, който използва мобилен телефон за период до
    10 години не е в по-голям риск от мозъчни тумори или други видове рак в черепа.
    По всяка вероятност такъв е случая и при хора, които използват мобилни
    телефони за повече от 10 години, но са необходими повече изследвания.
    Направените досега изследвания не са установили, че излагането на
    радиочестотни полета, при нива под нормите за безопасност, могат да
    причинят симптоми като главоболие и замаяност. ”

    Тук важното е, че има норми и те са много по-големи от реалните стойности на напрегнатоста на полето при използваните при мобилните комуникации, включително и 5G. Нарочно ти давам статистически данни, за да не ме заподиозреш в конфликт на интереси. Адреса е : “https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2015/04/08/informatsiya-vaznikvashti-riskove-za-zdraveto_25-11-2010.pdf”

    Има хиляди данни, както от изследователски лаборатории, така и статистика.Особено на англиски език.

    А на какво се базира твоето твърдение? Не знаеш. Ами ще ти кажа: Преди време един дрогиран холандски тинейджър изрази съмнения във Феисбук за вредата от 5G. Ей така – хрумнало му. И се почна истерията……Теб те е страх защото не знаеш. Ами чети и няма да те е страх. Не ти ли е хрумвало, че тези които разработват и изработват това оборудване са по цял ден подложени на доста по-големи стойности на напрегнатоста на полето. Това са десетки хиляди инженери, техници и работници. Мислиш ли че ако има корелация между работата и здравето им, това няма да бъде забелязано? Дори от тях ? И никой няма да се оплаче? И да осъди работодателите си за милиони компенсация.?

  22. Annoynimous

    Ивчо, пишман експерта си ти. Хората ти го написаха – като си мераклия да ти турят едно 5Г устройство в твой имот да му си се радваш.
    Не те знам за кой телеком лобираш, ама има едно обществено правило и то е, че след като хората не са напълно убедени в безопасността на дадена технология, тяхно право е да откажат тя да се прилага. А ти и такива папагали като тебе колкото си искате врякайте.
    Между другото като за човек, дето изисква от другите стаитстики и научни докторати по темата не виждам да си публикувал и едно подкрепящо твърденията ти. Никакви връзки, нито имена на проучвания, автори и т.н. Ние от къде да знаем ти откъде четеш – от нещо обективно и безпристрастно или изследване платено от 5Г ХойВей да речем? Точно това поведение и обвиняване другите в собствените ти грехове е типично за вресливи агитатори като се почне точно от времето на горене на вещици, мине се през ония със свастиките, после т.нар. комунисти и се стигне до съвременното средство за масово поразяване наречено либераст-“демократи”. Така че почвай да събираш и чакаме линкове, текстове, трудове, автори. Не че и така ще убедиш такива като мене, дето са били любители на новите технологии, ама после на гърба си са изпитали “безвредността” на някои мобилни телефони, ама давай. Ако не за друго поне да оправдаеш центчетата за тролене пред шефа си, не за друго.

  23. Иво

    Do anonymous

    Айде стига глупости и нелепи сравнения ! Когато Мариия Кюри работи с урана, туку що е било открито ядреното деление на атома и никой не е знаел нищо за него. А 5G не прилича на микровълново лъчение, а Е микровълново лъчение -по точно електромагнитно поле от милиметровия обхват. Радиовълните са открити преди близо 150 години и от тогава до сега стотици лаборатории ( цивилни и военни ) в десетки държави са правили хиляди опити за установяване на въздействието им върху живите организми и нещата са отдавна ясни за специалистите и неспециалистите. Но винаги има знаещи ” експерти”, които занаят повече по рождение 🙂 без да са прочели и една книга!
    Sancta Simplicitas !

  24. Anonymous

    Do anonymous

    Айде стига глупости и нелепи сравнения ! Когато Мариия Кюри работи с урана, туку що е било открито ядреното деление на атома и никой не е знаел нищо за него. А 5G не прилича на микровълново лъчение, а Е микровълново лъчение -по точно електромагнитно поле от милиметровия обхват. Радиовълните са открити преди близо 150 години и от тогава до сега стотици лаборатории ( цивилни и военни ) в десетки държави са правили хиляди опити за установяване на въздействието им върху живите организми и нещата са отдавна ясни за специалистите и неспециалистите. Но винаги има знаещи ” експерти”, които занаят повече по рождение 🙂 без да са прочели и една книга!
    Sancta Simplicitas !

  25. Anonymous

    Да се твърди, че 5G не е опасна, защото приличала на микровилновите и щяло да се знае дали те са опасни е все едно да се твърди, че щом Мария Кюри носи радиоктивен елемент на врата си, значи радиацията не е опасна, защото тя щеше да знае.

  26. Иво

    До “да бе, да”

    Твоите “изводи и доказателства” са от същия вид като доказателствата срещу вещиците от средновекоеието 🙂 . Никакви научни доказателства, никакви статистики, нищо в подкрепа на твърденията – само плюене и заклеймяване. Хайде да подходим малко по-серозно и да разгледаме фактите за въздействието на електромагнитната радиация върху живите организми. При ниски честоти ( до 500 Hz ) има вредно въздействие дължащо се на това, че времето на периода е голямо и йоните в живата клетка имат време да стигнат до стените на клетката и да се получи електролиза върху клетъчната мембрана. Точно поради това е опасно да се живее близо до далекопроводи – доказано увеличение на туморните заболявания. При честоти над спектъра на видимата светлина ( както и вие отбелязвате ) или над ултравиолета , енергията на фотоните става достатъчно голяма за да разкъса връзките и промени ДНК молекулата. Доказано увеличение на кожните тумори при ултравиолет и лъчева болест при по-големи честоти. НО между тези две граници, засега е установено само топлинно въздействие – тоест при големи дози може да усетите загряване ( както при слъчевата светлина или от отоплителните уреди, които излъчват в
    инфрачервена област). При 5G честотите са от порядъка на използваните в микровълновите печки, но мощностите са стократно или хилядократно по-малки. Микровълновите печки имат мощности 500-800-1200 и повече вата, а вие се намирате на няколко сантиметра от тях ( разбира се че има екраниране, но няма 100% екран ). Досега няма доказан случй на заболяване от микровълнова печка. Ако имаше и най-малко доказателство (предсртавете си какви адвокати има по колективните искове има в Щатите), то и глухия щеше да разбере :-). Така, че при честотите и мощностите на 5G сме много, много далеч от доказаните вредни въздействия на електромагнитните лъчения. Твърдението , че човек не е подлаган в естесвена среда на такива въздействия е напълно невярно. Само една гърмотевична буря има много мощни излъчвания в целия спектър ел. магнитни радиации – от звуковите честоти та чак до ренгеновите и по натам. Да не говрим за спектъра на Слънцето и космическите лъчения .
    Та ” О времена , о нрави “.
    Иначе 5G е вредно, земята е плоска, ваксините са опасни и американците не са кацали на Луната 🙂 .

  27. да бе, да

    Да, полудял е заради хора, дето не им пука, че сравняват ягода с пъпеш и затова заменят хергелета коне за проскубана кокошка.

    По твоята логика щом човек може да изяде килограм гъби няма да му е никакъв проблем да си хапне 50грама мухоморка.
    Също пак по твоята логика като може да изпие 100 грама ракия, какво му пречи да си пийне 50 грама от производството на киро ментето със съвсем малко CH4OH в него?

    Човешкия организъм е свикнал с ОПРЕДЕЛЕНИ видове радиация и влияния на които е бил подлаган МИЛИОНИ години. Няма как да е свикнал с техногенни изборетения на възраст под един човешки живот, запущани под контрола и диктата на алчни, често и безотговорни индивиди. Пущането им масово с недостатъчно изследвания е мегаварианта на руска рулетка, само че с неизвестно количество заредени гнезда в револвера.

    И щом даваш пример със слънчевата светлина, върви и се изложи на същата слънчева светлина, само с малко по-ниска дължина – под 300 нм. Над определена височина има предостатъчно от нея, а с последствията можеш да се запознаеш в съответните болници.

    Разбери ме правилно – нямам НИЩО против ти и подобните ти по “мислене” да си причинявате на СЕБЕ си последствията от това или онова невиждано чудо на техниката и т.н. Дори лично с радост бих ви турил 🙂 едно такова устройство да му се радвате във ваш имот, стига да не излъчва извън него.
    За сметка на това съм изцяло ПРОТИВ да се налагате на останалите да ядат жълтия сняг заедно с вас.

    И не, ползването на доверие на потенциално опасни недопроучени технологии като G5 НЕ Е прогрес. Ако беше все още щяха да се продават радиоактивните уреди от началото на ядрената епоха като онази smart x-ray машина, дето ти е помагала да видиш дали крака ти пасва добре вътре в обувката. Прогреса задължително върви и със защита срещу вредните страни на дадената технология или премахването и както става с азбеста като термоизолатор.

  28. Иво

    Този свят е полудял !!! Ако тези честоти са вредни ( 20-30 ) GHz, и мижави мощности от порядъка mW или nW на квадратен метър ( 8mW на кв.метър при максимална мощност 10W и
    разстояние до антената 10m ), то какво биха казали “специалистите” за честота 600 THz и гигантската мощност от 1.3 КW на кв. метър. ? Сигурно , че е смъртоносно. Е, не познахте. Това е най-обикновенна слънчева светлина :-). И не само че не е вредна, а без нея живота е немислим. Явно глупоста е заразна и безгранична :-).

Коментар