Френски регулатор: светодиодните лампи са вредни

Интензивната и мощна LED светлина е „фототоксична“ и може да доведе до необратима загуба на клетките на ретината (източник: CCO Public Domain)

Синята светлина, излъчвана от светодиодното осветление, може да увреди ретината, която е чувствителна към неговото въздействие, и да наруши естествените ритми на съня, алармира Френската агенция за храни, околна среда, здраве и безопасност на труда (ANSES).

Резултатите от изследването потвърждават по-рано изразени опасения, че експозицията на интензивна и мощна LED светлина е „фототоксична“ и може да доведе до необратима загуба на клетките на ретината и намаляване на зрителната острота, предупреждава ANSES.

В доклада с обем от 400 страници агенцията препоръчва преразглеждане на граничните норми на излъчване на светодидните лампи, дори ако тези нива рядко се срещат в домашни условия или в работата. Анализът набляга и на разликата между въздействието на високоинтензивната светодиодна светлина и систематичното въздействие на светлинен източник с по-малка интензивност.

Изследването заключава, че дори по-малко опасното систематично въздействие може да ускори остаряването на тъканта на ретината, като способства за намаляване на острота на зрението и някои дегенеративни заболявания – като възрастова макуларна дегенерация.

Според специалистите, светодиодните екрани на мобилните телефони, таблетите и лаптопите не носят риск от увреждане на очите, тъй като тяхната яркост е твърде ниска, в сравнение с другите типове осветление. Използването на такива устройства със задно осветяване обаче, особено на тъмно, може да доведе до нарушения в биологичните ритми и респ. на съня.

Коментари по темата: „Френски регулатор: светодиодните лампи са вредни”

добавете коментар...

  1. 11111

    За това в дома използвайте светодиодни лампи с мека светлина.

Коментар