Мастило рисува светодиоди върху всякаква повърхност

Ето така лесно се рисуват многоцветни LED ленти
(снимка: Wang lab)

Изследователи от САЩ разработиха мастило за рисуване на светодиоди върху всякакви повърхности с помощта на обикновена химикалка. Изобретението е особено ценно за майсторите-любители – те ще могат да създават лесно светещи изображения и надписи, които са красиви и привлекателни.

Нарисуваните по този начин светодиоди са гъвкави и разтегливи, което ги прави особено подходящи за дрехи, отбелязва New Atlas в публикация за разработката на учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, Мисури.

Изследователите Чуан Ванг и Джуни Чжао вече имат опит в разработката на специално мастило за мастиленоструйни принтери, което позволява отпечатване на светодиоди, но то не е подходящо за използване в химикалки. Ето защо двамата учени трябвало да изберат състав на мастилото за рисуване, което не се разтича по повърхността, не се мокри, не се смесва и се придържа добре към основата.

Строго погледнато, за да рисувате светодиоди или да правите надписи с тях, са необходими три вида мастила: за анода, излъчващия слой и катода, които се нанасят едно върху друго, както при правене на сандвич. В новата разработка на учените тези роли играят три бои, които също се нанасят една върху друга, без да се смесват. Едната боя съдържа проводими полимери, втората – метални нанопроводници, а третата – кристални материали под формата на перовскити.

Достатъчно е да нарисувате LED лента, да свържете източник на захранване към нея и тя ще започне да свети в широка гама от цветове. Освен това рисунката може да се разтяга, няма да се повреди и няма да спре да свети.

Това свойство, смятат разработчиците, ще помогне в медицината за прилагане на индикация към превръзки и на много други места, например при декориране на подаръци и поздравителни надписи на пощенски картички, в складовете и т.н. Със сигурност иновацията ще получи гореща подкрепа сред любителите на “направи си сам”.

Статия за разработката е публикувана в сп. Nature Photonics. Според учените, така нарисуваните светодиоди издържат поне 10 000 включвания, работят на 2,4 V и имат яркост от 15 225 cd/m². Можем скоро да очакваме масови, достъпни продукти със светещи LED ленти.

Коментар