LED контактни лещи предотвратяват слепота при диабет

Прототип на LED контактна леща, приложен към окото за предотвратяване на слепота
(снимка: POSTECH)

Когато диабетът напредне, това може да доведе до ослепяване – състояние, известно като ретинопатия. И докато съществуващите лечения са инвазивни и често болезнени, може би сега има нова надежда за справяне с проблема – под формата на контактна леща, оборудвана с LED.

Диабетната ретинопатия се появява тогава, когато болестта уврежда малките кръвоносни съдове в окото, намалявайки притока на кръв към нервните клетки в ретината, оставяйки ги лишени от кислород. Тялото се опитва да компенсира, като „отглежда” нови кръвоносни съдове в ретината, въпреки че диабетът често води до увредено формиране на тези нови кръвоносни съдове, в резултат на което се стига до кървене и увреждане на ретината. Въпросните вътрешни рани зарастват, но остават „белези”, така че с течение на времето ретината се оказва увредена и пациентът губи зрението си.

Съществуващите лечения за диабетна ретинопатия се фокусират върху намаляването на нуждите на ретината от кислород. Един популярен подход включва използването на лазер за изгаряне на нервните клетки в периферната част на ретината. Чрез елиминирането на тези клетки кислородът, необходим за тях, се използва от здравите нервните клетки в по-важната, централна област на ретината.

Друг подход включва инжектиране на пациента в очната ябълка – въвеждане на лекарства, които намаляват растежа на нови кръвоносни съдове. За съжаление обаче и двете процедури са болезнени и инвазивни, отбелязва NewAtlas.

Ето защо учените търсят други възможности. Сега те предлагат ново лечение – наречено фотобиомодулация – което включва облъчване на окото с инфрачервена светлина от целия IR спектър. Въпреки че точният механизъм, по който действа терапията, не е напълно изяснен, смята се, че светлината причинява разширяване на очните кръвоносни съдове. Това увеличава кръвния поток, носещ кислород, към клетките на ретината чрез съществуващите кръвоносни съдове, без да предизвиква растежа на нови.

Технологията е създадена от екип от Южнокорейския университет за наука и технологии в Поханг (POSTECH). Има вид на контактна леща с безжично захранване, проектирана да фокусира светлината точно там, където е необходима. Подробности за разработката са публикувани в Wiley Online Library.

Прототипното устройство включва FR/NIR LED, чип с интегрална схема и безжична захранваща намотка. Всичко това е вградено в силиконова еластомерна леща. Тествано е върху зайци, които са били в ранен стадий на диабетна ретинопатия, като всяко животно е получавало 15 минути 120-микровата FR/NIR светлина три пъти седмично, за период от 8 седмици.

Установено е, че след като периодът на лечение приключи, зайците показват значително намаляване на уврежданията на ретината, свързани с диабетната ретинопатия. В контролната група няма такова подобрение.

Освен това, въпреки че лечението с LED предизвика временно повишаване на температурата на очната ябълка, не се наблюдава увреждане на роговицата или други части на окото.

Коментар