AI става по-силен от синергията между човек и компютър

Комбинацията от човешки мозък и алгоритми води до създаване на по-силен AI
(снимка: CC0 Public Domain)

Американски учени представиха нов математически модел, който може да подобри производителността на изкуствения интелект (AI) чрез комбиниране на човешки и алгоритмични прогнози и оценки на доверието.

От чат ботове, отговарящи на въпроси, до алгоритми, които управляват автономни превозни средства и поставят медицински диагнози, изкуственият интелект е в основата на много аспекти от ежедневния живот. Но досега повечето сценарии, които сме виждали в научната фантастика, остават непостижими в реалния живот, защото не е възможно да се надари AI със силата на човешката мисъл.

Взети самостоятелно, човешкият и изкуственият интелект периодично се провалят в различни тестове, но комбинацията им може да доведе до създаване на първия силен AI. Човешките и машинните алгоритми имат допълващи се силни и слаби страни. Всеки от тях използва различни източници на информация и стратегии, за да прави прогнози и да взема решения.

Използвайки теоретични изчисления и експерименти, изследователите показват, че хората могат да подобрят прогнозите на AI дори когато човешката точност е малко по-ниска от точността на AI – и обратно. И тази точност е по-висока от комбинирането на прогнозите на двама души или два алгоритъма за изкуствен интелект, според изследването, за което съобщава International DOI Foundation.

За да тестват тази концепция, изследователите са провели експеримент за класификация на изображения, в който хората и компютърните алгоритми работят отделно един от друг. Те имали за задача правилно да идентифицират изкривени изображения на животни и предмети от бита – столове, бутилки, велосипеди, камиони. Хората и AI оценявали своята увереност в точността на идентифициране на всяко изображение като ниска, средна или висока.

Резултатите показват големи разлики в точността на разпознаване между хората и AI в този тест: в някои случаи хората с голяма вероятност твърдят, че картината е стол, докато алгоритъмът e объркан, в други случаи се забелязва точно обратното.

Когато човешките и компютърните прогнози и оценките за доверие се комбинират, хибридният модел се представя по-добре от прогнозите на един човек или машина. Грубо казано, учените са успели да постигнат синергия между човек и машина. Тези постижения биха могли да помогнат за разработване на по-добри хуманоидни алгоритми.

Коментар