HoloLens – научната фантастика става реалност

С помощта на HoloLens можем да превърнем стената в голям екран за работа, игри и филми
(снимка: Microsoft)

Microsoft разработва иновативен продукт HoloLens, за който може смело да се каже, че превръща много от идеите на научната фантастика в реалност. С помощта на хай-тек очила и софтуер потребителят ще взаимодейства по нов начин със средата около себе си, смесвайки физическия и виртуалния свят.

HoloLens се явява самодостатъчно устройство, което няма проводници, нито пък изисква смартфон или връзка с компютър. То показва холограми с висока резолюция и възпроизвежда точно позициониран в пространството звук.

С помощта на тези очила можете например да превърнете обикновена стена в голям екран за игри или филми, а стаята – в поле за Minecraft, да я преобразите напълно с виртуални приспособления за обучение, проектиране, научни цели и каквото друго ви хрумне.

HoloLens се явява самодостатъчно устройство без връзка със смартфон или компютър
(снимка: Microsoft)

Заедно с устройството Microsoft обяви и софтуер HoloStudio за създаване на холограми. С него се работи също във виртуалната среда на HoloLens. Потребителят може с пръстите си да взаимодейства с предмети и да ги променя. Поддържат се също гласови команди за действия като отразяване, копиране и преобръщане, а инструмент „Магнит” улеснява захващането на виртуалните предмети.

HoloLens се разработва от години в лабораторията Windows Holographic. Засега няма информация кога очилата ще се появят на пазара. Възможно е това да стане още тази година с излизане на операционната система Windows 10, която беше във фокуса на вчерашната презентация в Редмънд.

HoloLens показва холограми с висока резолюция и възпроизвежда точно позициониран звук
(снимка: Microsoft)

Очилата ще работят именно под управление на Windows 10. В новата ОС е предвидена поддръжка на холограми – те се явяват универсални приложения на системата и обратно: могат да работят в качеството на холограми. Така например, Sype може да се привърже към масата в определено приложение. По този начин, взаимодействието с приложенията ще стане много по-естествено.

Коментари по темата: „HoloLens – научната фантастика става реалност”

добавете коментар...

  1. гууд

    Дърво от меките

  2. @_@

    Айде да не придавате излишна важност на микромекотелите. Изгледах цялото им събитие вчера. Видеото е прилично, но реалното демо доста куца.

    С бързо търсене в примерно Youtube, човек може да намери разработки с далеч по-добри резултати в допълнената реалност (augmented reality).

Коментар