Очила на Citroën предпазват от морска болест

Ако при първите признаци на морска болест, човек сложи очилата на Sitroën, след 10-12 минути те синхронизират сигналите, постъпващи от вестибуларния апарат, и премахват дискомфорта

Пътуванията в роботизирани автомобили ще предизвикат повишен риск от развитие на морска болест, сочат изследвания. Френският автомобилен производител Citroën предлага оригинално решение на проблема.

Морската болест се изразява в усещане за гадене и затруднено движение, поради монотонните колебания. Причината за това състояние може да е конфликт между сигналите, които постъпват в централната нервна система от вестибуларния апарат и органите на зрението: вестибуларният апарат открива повтарящи се движения, докато очите виждат неподвижен обект – например, дисплея на компютъра в колата или книга.

По данни на Citroën, повече от 30 милиона европейци страдат хронично от морска болест. Всеки трети човек поне веднъж в живота си е изпитал симптомите на това състояние. Компанията обещава да помогне за преодоляване на негативните усещания чрез иновативни очила, наречени Seetroën.

Очилата Seetroën се състоят от четири пръстена, във всеки от които има оцветена течност, движеща се хоризонтално и сагитално

Очилата използват технология Boarding Ring. Те се състоят от четири пръстена, а във всяка кръгла рамка има оцветена течност, движеща се както по хоризонтална ос (дясно-ляво), така и сагитално (напред-назад). По този начин очилата възпроизвеждат линията на хоризонта, премахвайки конфликта на сигнали, идващи към мозъка от различни сетива.

Ако при първите признаци на морска болест, човек сложи очилата на Sitroën, след 10-12 минути те синхронизират сигналите, постъпващи от вестибуларния апарат, с неподвижния обект, на който е фокусирано човешкото око (например, смартфон или книга). В резултат на това дисбалансът ще бъде премахнат.

След това можете да свалите очилата и да се насладите на пътуването. Твърди се, че ефективността на този метод достига 95%. Очилата Seetroën нямат лещи, така че са подходящи за всеки човек. Цената на новата хай-тек джаджа е 100 евро.

Коментар