Microsoft интегрира чип с изкуствен интелект в HoloLens

Благодарение на чип за изкуствен интелект, HoloLens 2 ще разпознават обекти и глас без да имат достъп до интернет

Microsoft подготвя второ поколение на очилата за допълнена реалност HoloLens. Устройството, пуснато за първи път през 2016 г., използва концепция за холографски изчисления, която позволява на потребителя да вижда околната среда с насложени компютърни изображения.

В сегашния си вид очилата разчитат на 4-ядрен процесор Intel Atom x5-Z8100P и специализиран холографски процесор HPU, разработен от Microsoft и предназначен за обработка на данни от вградените датчици.

Проектът за HoloLens от ново поколение носи кодово име Sydney, съобщава Windows Central. Към момента е известно, че очилата ще имат усъвършенстван чип HPU 2.0 със съпроцесор за изкуствен интелект (AI). Това ще позволи на устройството да разпознава обекти и глас без да бъде свързано към интернет.

Твърди се още, че HoloLens 2 ще използват ARM процесор, чието предназначение не се уточнява. Очилата ще бъдат оборудвани и с безжичен LTE модул за свързване към мобилни мрежи от четвърто поколение.

Разработчиците са увеличили зрителния обхват на очилата, които ще работят под управление на специална версия на операционната система Windows 10, базирана на Windows Core OS. Анонсът на HoloLens от второ поколение се очаква към края на годината.

Коментар