Премиум смартфоните взимат четвърт от пазара

Смартфоните с цени 500-600 долара формират основния сегмент на премиум устройствата

Смартфоните от висок клас, или т.нар. премиум модели, ще заемат през настоящата година една четвърт от продажбите на всички умни телефони, прогнозира анализаторската компания Strategy Analytics.

И ако делът им по брой продадени устройства ще достигне 25%, то в стойностно изражение премиум смартфоните ще формират 62% от целия пазар. В премиум категорията влизат устройства с цена минимум 300 долара.

След пет години, към 2023-та делът на премиум смартфоните ще нарасне съответно до 27% и 65% по брой и стойност, благодарение на иновациите и внедряването на 5G технологии.

Въпреки че анализаторите включват към премиум моделите и по-достъпни устройства, средната продажна цена в този клас е нараснала през миналата година с 10% и за първи път от 2005 г. достига 600 долара. Това се обяснява с излизането на iPhone X и като цяло с поскъпването на топ моделите на повечето производители.

Най-голям по брой продадени устройства от премиум клас е сегментът на смартфоните с цена около 600 долара, следван от сегмента 300-400 долара. Основен играч на пазара на устройства с цени над 600 долара е Apple, докато Samsung е лидер в сегмента 500-600 долара.

Коментари по темата: „Премиум смартфоните взимат четвърт от пазара”

добавете коментар...

  1. :о)

    То и в 4G няма нищо специално, нито в новите модели на Епъл, Самсунг и кой ли не…
    Една и съща претоплена манджа с козметични промени.
    Ще “извием дисплеите” и за кво? да са ни криви снимките…смех в залата

  2. Мишо

    Един хубав бойкот “НЕ купувувайте” да се устрои от страна на потребителите, за да смъкнат и сринат цените на и без това толкова НЕнужните скъпи боклукфони. Нищо специално няма в 5G и не е оправдание да надуват цените вечно алчните за пари телекоми.

Коментар