Впрегнаха блокчейн за споделяне на детска порнография

Потребителите, които участват в блокчейн системи, могат да се окажат притежатели на нередно съдържание, макар и да не са го създали сами

Германски изследователи са открили около 1600 файла с нефинансови данни, някои от които съдържат връзка с детска порнография и други неприемливи материали, върху система за съхранение на биткойн (bitcoin) транзакции. Находката може да означава, че някои потребители на мрежата за криптовалута са в „правна опасност“, казват изследователите.

Случаят може да представлява пречка за по-мащабното навлизане на криптовалутите в практиката и тяхното популяризиране, отбелязва Вашингтон пост. „Копачите“ на биткойн и хората, които доброволно са предоставили процесорно време от компютрите си за поддържането на мрежата, могат да бъдат подведени под съдебна отговорност за притежаване на незаконно съдържание.

Изследователите са анализирали около 1600 файла от блокчейнa на биткойн – публичната счетоводна книга, която служи като инфраструктура за транзакциите с криптовалута. Повечето от файловете били безобидни. Някои обаче съдържали незаконни елементи – нарушения на авторски права, разкриване на информация за идентифициране на хора.

Най-малко осем файла са били със сексуално съдържание. Някои от тях са изобразявали или са били свързани с леко порнографско съдържание, докато два файла се оказали носители на 274 връзки към уебсайтове за детска порнография.

Ние вярваме, че бъдещите проекти за блокчейн системи трябва проактивно да се справят с подобно спорно съдържание, гласи изводът на учените от Университета Аахен и Гьоте институт във Франкфурт. Докладът им беше представен миналия месец на международна конференция по въпросите на финансовата криптография в Кюрасао.

Експертите твърдят, че файловете вероятно са се появили в системата като бележки, които хората са добавили към транзакции, или пък потребители са ги вмъкнали така, сякаш са транзакции сами по себе си. Така е, защото хората, които използват блокчейн, могат да добавят нефинансови данни, за да опишат целите на сделките си, да изпращат съобщения или да записват информация за други финансови услуги.

Всеки, който има достъп до софтуера на биткойн, има възможност да качва съдържание – копачи, борси и индивидуални потребители. За момента не е известно кой е качил материала. Изследователите не коментират този въпрос.

Проблеми с неприемливо съдържание може да има и във Facebook, Twitter и YouTube, но потребителите, които участват в блокчейн системи, могат да се окажат притежатели на нередно съдържание, макар и да не са го създали сами. Това ги поставя в риск.

Тъй като всички блокчейн данни се изтеглят и съхраняват постоянно от потребителите, те са подсъдни за всяко незаконно съдържание, добавено към блокчейна от други хора, казват изследователите.

Според тях инженерите, които проектират блокчейн системи, би трябвало да помислят за подобни проблеми, като например да предвидят начин да попречат на хората да качват нелегално съдържание. Може би трябва да има методи инженерите да попречат на разпространението на подобно съдържание и да защитят потребителите от потенциална съдебна отговорност.

За момента нередното съдържание, което изследователите са открили в блокчейн системата, не представлява огромен проблем, защото блокчейн технологията не е проектирана като система за съхранение на файлове в голям мащаб, казва Кристиан Каталини, професор и основател на Лабораторията по криптоикономика при Масачузетския технологичен институт. Това означава, че все още е трудно хората да го използват, за да публикуват нередно съдържание.

Но тъй като разработчиците създават нови блокчейн системи, предназначени за съхраняване на файлове, то публикуването на нелегален материал може да се превърне в по-голям проблем скоро, казва професорът. Инженерите могат да определят правила или да създават филтри за незаконните материали, смята Каталини. По думите му, технологията е нова, но принципите на управление на съдържанието са си все същите.

Пазарът на криптовалути все по-често е обект на проверки и засилено внимание, като се има предвид, че все нараства броят на хората, които се обръщат към виртуалните валути като инвестиционна възможност.

Коментари по темата: „Впрегнаха блокчейн за споделяне на детска порнография”

добавете коментар...

  1. :о)

    Абсолютни идиоти 🙂 незнам защо са си мислели че са непроследими 🙂

  2. _

    Айде пак ще плашим гаргите.

    Тия трябва да са пълни олигофрени, за да пращат незаконно съдържание чрез blockchain базирани системи, независимо дали криптовалути или други.

    Фундаменталната функция на блоковите вериги е, че веднъж записано, дадено съдържание остава завинаги. Или докато не бъде изтрито и последното копие на веригата, което е малко вероятно.

    Да, има определено ниво на анонимност, но истината е, че огромното количество данни и метаданни в самите блокови вериги може да бъде ефективно анализирано и в крайна сметка реалните самоличности ще изплуват.

    Разкрият ли човека зад даден криптопортфейл, blockchain става основният източник на доказателства, прилежно подписани и подсигурени срещу манипулация 😀

Коментар