Rocket Lab подготвя за пуск евтината ракета Electron

Първият комерсиален полет на ракетата Electron, разработвана от Rocket Lab, е планиран за последната третина на април или най-късно в началото на май, съобщиха от компанията.

Electron е компактна и сравнително евтина ракета-носител с дължина едва 17 метра, способна да изведе в орбита товар с тегло до 225 килограма. Изстрелването на ракетата се оценява на около 4,9 млн. долара, което е доста по-малко, в сравнение с конкурентните решения.

Времевият прозорец за изстрелване на Electron е 14 дни и започна да тече на 20 април, уточняват от американската компания. Планираната първа комерсиална мисия на ракетата носи името „It’s Business Time“.

Ако всичко мине по план, Rocket Lab ще влезе в историята като частната компания, която за най-кратък срок е успяла да премине от тестови към комерсиални изстрелвания на ракета. Първият успешен тестов пуск на Electron се състоя на 21 януари миналата година.

Освен това Rocket Lab може да постигне безпрецедентно висока честота на изстрелвания, благодарение на технологията си за производство на ракетата. В перспектива компанията може да произвежда по една ракета Electron всяка седмица.

Още тази година Rocket Lab планира да пусне 100 двигателя Rutherford, всички компоненти на които се произвеждат по технология на 3D печат. Ракетата Electron е оборудвана с дузина такива двигатели, вкл. един с повишена мощност.

Коментари по темата: „Rocket Lab подготвя за пуск евтината ракета Electron”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    5 мил $ – 225кг твар ?

    22 222 $ – 1 кг товар

Коментар