САЩ въвеждат ново поколение ракети с лазерно насочване

Ракетите с нова версиа на системата APKWS имат подобрена точност и по-голям обхват
(снимка: Business Wire / BAE Systems)

Британската компания BAE Systems представи нова версия на своята система за лазерно насочване Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS), която превръща конвенционалните ракети в прецизни оръжия. Новият комплекс увеличава с 30% ефективния обсег на ракетите и позволява удари под голям ъгъл.

Системата APKWS, въведена за първи път през 2012 г. в американската армия, е предназначена да атакува пехота или леко бронирани цели. Може да стреля от хеликоптери, самолети и наземни платформи. По време на полет ракетите с APKWS използват четири стабилизатора за по-точно насочване.

Предната част на комплекса е оборудвана със сензори DASALS (полуактивен лазерен търсач с разпределена апертура), които откриват лазерна светлина, осветяваща целта в зрително поле от 40 градуса, без да е необходимо инсталиране на специален сензорен блок. След фиксиране, комплексът изчислява оптималния ъгъл на атака и насочва ракетата за точен удар.

Според производителя, новата версия на APKWS увеличава вероятността от попадане на първия изстрел върху неподвижни или движещи се цели с над 93%, а също така подобрява логистичните възможности на системата и позволява по-ефективен анализ на ситуацията.

Поради модулния си дизайн, APKWS не изисква инсталиране на модификации на ракетата Hydra 70 и промяна на самолета за конкретен модел. Очаква се производството на новата система да започне по-късно тази година.

Коментари по темата: „САЩ въвеждат ново поколение ракети с лазерно насочване”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    BAE Systems, защото започва от British, но щом Ви харесва да е американска…

  2. :o)

    пак войната влезе в ИТ новини ….пххххххххххххх 😐

Коментар