Тестваха изкуствен панкреас на пациенти с диабет

Десетки пациенти с диабет участваха в тестове с изкуствен панкреас
(снимка: Университета Кеймбридж)

Учени тестваха за първи път изкуствен панкреас на пациенти с диабет тип 2. Устройството следи нивото на кръвната захар на пациента и автоматично инжектира инсулин, когато е необходимо.

В изследването на Университета Кеймбридж са участвали 26 пациенти. Изкуственият панкреас работи чрез свързване на подкожен глюкозен сензор към инсулинова помпа за автоматично регулиране на дозите на лекарството. Работата му се следи с помощта на приложение за смартфон.

В продължение на 20 дни учените наблюдавали работата на изкуствения панкреас и нивата на кръвна захар. Резултатите показват, че нивата на кръвна захар на пациентите остават в целевия диапазон средно в 53% от времето, в сравнение с 38% при конвенционалното лечение.

Освен това пациентите с диабет са успели да избегнат тежки пристъпи с много ниско ниво на глюкозата при едновременно снижаване на нивото на кръвната захар.

В допълнение, изкуственият панкреас се адаптирал към пациентите и с времето започвал да работи по-добре. Времето, през което пациентът остава в целевия диапазон, се увеличило от 36% в началото на тестването до над 60% в края.

Пациентите съобщават също така, че прекарват по-малко време в наблюдение на състоянието си и се тревожат по-малко за нивата на кръвна захар.

„Изкуственият панкреас не само увеличи времето, което пациентите прекарват в рамките на целевия диапазон на кръвната захар, но им даде и спокойствие. Те отделяха по-малко време, за да контролират състоянието си и да се тревожат за нивата на кръвната захар, и повече време да живеят живота си”, заключават изследователите.

По-рано, в друго изследване, учени използваха биопечат, за да създадат миниатюрен човешки панкреас с кръвоносни съдове от стволови клетки.

Коментар