Аксесоар за Apple Watch ще следи кръвната захар

Apple разработва аксесоар за своите смарт часовници Watch, който ще позволи на потребителите да следят нивото на кръвната си захар.

CEO-то на Apple Тим Кук потвърди наскоро, че компанията е наела екип от биоинженери, които да разработят устройство за следене на кръвната захар на потребителите на Watch. Кук сам тества устройството, което няма да бъде част от часовника, а по-скоро ще се свързва пряко с него.

Сегашните сензори използват технология, която изисква пробиване на кожата и пряк достъп до проба от кръвта на пациента, но устройството, по което работи Apple, ще спести това неудобство. Според Тим Кук, наличието на устройство, което следи глюкозата в кръвта на потребителите, може не само да направи живота на диабетиците по-лек, но дори да помогне за предотвратяване на заболяването.

Кук смята, че подобно устройство трябва да се използва и от напълно здрави хора. Благодарение на него, те ще знаят как организмът им реагира на различни типове храни и ще могат да коригират диетата си спрямо данните, които получават.

Още от времето, когато Стив Джобс беше начело на Apple, компанията проучва възможностите за създаване на устройства за следене на биометрични показатели. Но разработката на сензор, способен правилно да отчита кръвната захар по неинвазивен начин, продължава да бъде предизвикателство и за Apple, и за биомеханиката като цяло.

Георги Дуранкиев

Георги Дуранкиев

Коментари по темата: „Аксесоар за Apple Watch ще следи кръвната захар”

добавете коментар...

  1. Огнян Пеев

    Ще спаси много хора.

  2. :о)

    Доста е опасно не-ЛЕКАРИ и не-ЛЕКАРСКИ компании да шашкат хората какво имат, какво нямат, какво трябва да лекуват и предотвратяват.
    Това трябва да се тества години, за да се докаже че е РЕАЛНО, а не маркетингов трик.

  3. Галфон с Айфон

    “Кук смята, че подобно устройство трябва да се използва и от напълно здрави хора.”

    Естествено, че ще го ползваме. Иска ли питане?

Коментар