САЩ слагат „лъч на смъртта” в бойните самолети

Лазерно оръжие, монтирано на боен американски самолет
(концепция: Lockheed Martin)

Американските военновъздушни сили планират да поставят лазерни оръжейни системи на бойните си самолети до към 2025 г. Лазерът ще предпазва от ракети изтребителите, които нямат стелт технологии, за да се скрият от врага.

Системата се нарича SHIELD, или „самозащитен високоенергиен лазерен демонстратор”. Лазерът е разработен от Lockheed Martin по поръчка на Военновъздушните сили, съобщи Popular Mechanics. Монтиран върху фюзелажа или крилото на изтребителя, SHIELD може да сваля ракети въздух-въздух и земя-въздух.

Днешните бойни самолети в голяма степен са ограничени до пасивна защита срещу ракети. Пилотите могат да предприемат действия, за да се опитат да летят извън сензорната дъга на ракетата, да изстрелват ракети за отвличане на вниманието на инфрачервеното проследяване или да разпръскват ленти от алуминиево фолио, известни като „плява”, за да объркат атакуващата ги ракета.

Но лазерът би бил първата истинска „активна” противоракетна отбрана във въздушния бой, която се опитва да свали атакуващата ракета. SHIELD е система, която се монтира в изтребителя на място, обикновено запазено за бомби и ракети. Очаква се тя да бъде внедрена в изтребители като F-15E, F-15C, нови F-15EX Eagle, F-16 Fighting Falcons и дори A-10C Warthog.

На лазерите се възлагат големи надежди във въздушния бой. Лазерът може да бъде захранван от двигателя на самолета, премахвайки необходимостта от бордово оръдие и осигурявайки теоретично неограничен брой изстрели. Лазерната енергия се движи със скоростта на светлината и елиминира балистиката от уравнението за насочване.

Лазерите обаче имат няколко недостатъка. Атмосферните ефекти, особено водната влага и частиците дим, бързо разреждат силата на лазера. Колкото по-далеч отива лазерният лъч, толкова по-слаб става.

Освен това лазерът трябва да бъде фокусиран върху бързо движещата се ракета достатъчно дълго, за да има ефект. За разлика от ракетите, чиито бойни глави генерират много енергия при една опустошителна експлозия, лазерът излъчва постоянен поток от концентрирана светлина, която загрява целта, докато я повреди или докато експлодира. Една ракета със свръхбърза скорост може да се окаже трудна цел, върху която да се фокусира лъчът.

Лазерна защитна система като SHIELD е по-трудна за реализация, отколкото изглежда. Системата трябва да съчетае в един пакет способности за откриване, проследяване и сваляне на ракети. Лазерът трябва да бъде достатъчно мощен, за да „изпържи” електрониката на входящата ракета или да причини повреда на системите за управление, предизвиквайки аеродинамичен отказ.

Нивото на мощност на лазерната система SHIELD не е посочено, но според Defense News, то е в рамките на „десетки киловата”. Това е само началото на самолетните лазери. В крайна сметка оръжие като SHIELD ще стане част от почти всички бойни самолети – от бомбардировачи до въздушни танкери, като им осигури някаква форма на активна защита.

Тъй като лазерите стават по-мощни, те ще стават и все по-способни да атакуват по-големи и по-сложни цели – като вражески самолети. Лазерите също така ще бъдат полезни при нанасяне на удари по наземни цели и, според някои експерти, ще могат да свалят балистични ракети малко след изстрелването им.

Коментари по темата: „САЩ слагат „лъч на смъртта” в бойните самолети”

добавете коментар...

  1. Симо

    Малоумник е тоя фофу

  2. Фофу

    А, не били свършили опорните точки, а идеи не си издавал. Брех, да му се не знае, аз как бях в очакване за идеи от някой дето си е внушил, че слага в джоба си американската отбранителна индустрия.

    Горките те, как ли не са знаели за твоите специални очила за 300 долара …

  3. Симо

    Нищо не разбираш от лазери, яд те хвана дървено философче, ама софетата сте така.
    А идеи не издавам, работещите идеи са половината от проекта за реализация…

  4. Фофу

    Ох тапънарчето не се стърпя да си покаже тъпанарията, като не му остана нищо друго за казване.

  5. Симо

    Не си работил никога с лазери и нищо не разбираш от защита, няма и да работиш, тва не е за смотаняци многознайковци, грам практика е повече от тон теория

  6. Фофу

    Да и като са над 300usd очилата и решават проблема. Няма да продължавам темата за фокусиране на лъча и съответно диспърса при по-големи разстояния, защото наистина всичко е относително.

    Само да ти кажа, че има още един трик. Различни материали са различно прозрачни за различни дължини на вълните. Това което е прозрачно за дадена дължина на вълната може да напълно непрозрачно за друга и обратно. Можеш да бъдеш сигурен, че тази насока е добре изследвана и има доста постижения.

    Кога съм работил с лазери или дали съм слушал баба си за глупостите на търкалета няма значение. Писменоста е за да те заппознава с това което другите са постигнали.

  7. Симо

    Фафу експерта отново, кога си работил с лазери че да знаеш, очилата са ефективни, и са над 300usd, при резачката лъча е фокусиран…това.неможе да стане на голямо разстояние, така че.звездните войни се отлагат

  8. Фофу

    Тоя Симо взе че тури пепел на цялата отбранителна индустрия на САЩ. Горките, останаха незащитени.

    Чул Симо, че има “едни очила за защита” и решил проблема. Брех, ами кат има CNC лазерни резачки дето режат по 20 мм стомана, как да ги съчетаем сега нещата.

    Очилата може и да предпазят при кратковременно въздействие или въздействие в случай на непредвидено отражение, примерно резачките имат вода под рязания детайл за да предпази дъното на машината. Водата лесно може да отрази лъча и за това най-вече са очилата. Но никой няма да легне с очила под резака.

    И очилата са на принцип поглъщане, т.е. могат да бъдат преситени и срязани. Най-добра защита е отражението. Но колкото отражателна да е една ракета по нея има слаби места и това са сензорите, камерите и пр. Точно тях целят лазерите.

  9. Ал

    Не сте го обмислили.

  10. Симо

    Tesla’s Death Ray… ,Дет викаше мойта баба глупости на търкалета… а как хубаво готвеше ммм, палачинки, баници, кюфтенца, салатки и на дядо ракийката ммм, Дей има мъдрост в скептицизма на старите хора, отрезвяващ скептицизъм,че нещата не.са.лесни.
    Много лесно се прави защита от тия лазери, щом за мощните индустриални лазери има едни очила за защита а те са точно киловати мощност, а очите са толкова.нежни то за ракети и електроника много по лесна ще е защитата

Коментар