САЩ вкарват изкуствен интелект в изтребителите

При водене на близък въздушен бой маневрите ще прави изкуствен интелект (източник: DARPA)

Изкуственият интелект все още не може да побеждава в реална бойна обстановка, но трябва да се стреми към това, казват от американската агенция за перспективни военни разработки DARPA.

При високи скорости в условия на големи натоварвания, пилотът в кабината на изтребителя е уязвим, поради своите физически и умствени ограничения, но все пак остава единственият успешен оператор на бойния самолет.

Съвременните условия на водене на бърза битка обаче налагат промяна на това правило. Близкият бой, изискващ максимална концентрация и реакции на пилота, трябва да се автоматизира, като задачата се възложи на изкуствен интелект.

DARPA стартира програма Air Combat Evolution (ACE, еволюция на въздушния бой), която цели да обучи изкуствения интелект за водене на въздушен бой в зоната на визуален контакт, съобщават от агенцията.

ACE се явява част от друга, по-голяма програма на Пентагона – водене на „мозаични” бойни действия (mosaic warfare). Тази концепция предполага координирани пилотируеми, полуавтоматични и автоматични действия на управляеми от пилоти и безпилотни въздушни бойни платформи.

Съгласно програмата ACE, пилотите могат да извършват стратегическо, а не тактическо управление на боевете. По този начин пилотът само ще издава команди на съпровождащите го безпилотни летателни апарати и като цяло ще ръководи битката, докато бойният автопилот на неговата машина ще се заеме с маневрите за поразяване на врага.

Обучението на изкуствен интелект по бойно маневриране наподобява това на хората-пилоти и се извършва с помощта на опитни инструктори, като се започва от основите на маневрирането. Инструкторите придружават автономните въздушни бойни самолети, определят недостатъците и отчитат успехите им.

Въпреки огромния масив от входяща променлива информация, въздушният бой се подчинява на ограничен набор от правила, които са продиктувани от аеродинамиката и техническите характеристики на въздушните съдове. Според специалистите, това улеснява разработката на изкуствен интелект за водене на близък бой.

Коментари по темата: „САЩ вкарват изкуствен интелект в изтребителите”

добавете коментар...

  1. :о)

    Чудесно, после изкуствения интелект ще пали самолетите и директно ни почва 🙂
    Близък бой…

Коментар