Излизат помощни програми PowerToys и за Windows 10

Microsoft ще даде на потребителите на Windows 10 познат инструмент за настройка на платформата (източник: Microsoft)

Известният на много потребители пакет от помощни програми Microsoft PowerToys за Windows 95 и Windows XP ще стане достъпен и за актуалната версия Windows 10, съобщи Liliputing.com.

Пакетът позволяваше лесна настройка на операционната система, добавяне на нови функции в контекстното меню, подобряване на превключването на приложения с Alt+Tab, синхронизиране на файлове и папки и други възможности.

Но в по-новите версии на Windows тези помощни програми не работят. Microsoft обаче възнамерява да ги върне в ръцете на потребителите. Твърди се, че компанията разработва PowerToys с поддръжка на Windows 10 като проект с отворен код, поместен в GitHub. Очаква се пакетът да излезе това лято.

Първоначално новият PowerToys ще включва две помощни програми – „Maximize to new desktop” и „Windows key shortcut guide”. Както се подразбира от името й, първата програма ще изпраща отворения прозорец на автоматично създаван виртуален десктоп.

Втората програма ще обедини всички вече достъпни клавишни комбинации на операционната система. При натискане и задържане на бутона Windows ще се показва списък с достъпните опции за всички „горещи клавиши”.

В бъдеще се очакват подобрена версия на комбинацията Alt+Tab, система за  контрол на батерията на лаптопа, мениджър на комбинациите от клавиши, помощтна програма за пакетно преименуване на файлове, лаунчър с поддръжка на CMD (PowerShell) редактор на Bash скриптове и др.

Microsoft дава възможност на потребителите да гласуват кои функционалности да бъдат разработени най-напред, така че в процеса да се включат и ентусиасти. Наред с това компанията възнамерява да обнови командния ред и е в процес на вграждане на Linux ядро в операционната система Windows.

Коментар