Бойни дронове готови за схватка с военни самолети

Безпилотните бойни самолети ознаменуват нова ера за военновъздушните сили
(снимка: CC0 Public Domain)

Военновъздушните сили на САЩ ще изправят усъвършенстван автономен летателен апарат срещу пилотиран боен самолет в изпитание, планирано за юли 2021 година. Целта е утвърждаването на употребата на безпилотни изтребители, които използват изкуствен интелект (ИИ).

Въвеждането на безпилотни бойни самолети изглежда нова ера за военновъздушните сили. Засега обаче на тези първи стъпки се гледа като на „дръзка, смела идея”, по думите на генерал-лейтенант Джак Шанахан, ръководител на Съвместния център за изкуствен интелект на Пентагона. Списание Air Force описа изпитанията с автономните изтребители като своеобразно „стъпване на Луната” за военните.

На този етап автономният боен дрон може да не използва „много изкуствен интелект”, но с течение на времето хората и машините, които работят заедно, ще постигнат значителна промяна, коментира генерал-лейтенант Шанахан по време на брифинг съвместно с колеги от Научноизследователската лаборатория на военновъздушните сили и Института за аерокосмически изследвания „Мичъл”.

„Нашите човешки пилоти, наистина най-добрите, имат няколко хиляди часа летателен опит”, каза ръководителят на развойния екип Стив Роджърс. „Какво би се случило, ако мога да подобря и подсиля способностите им чрез система, която може да има буквално милиони часове тренировъчно време? Мога ли да направя тактически автопилот, така че в битка въздух-въздух тази система да помогне за вземане на решения тогава, когато хората още не са започнали да мислят?”

Когато бе обявен през 2018 г., проектът предвиждаше само разработване на безпилотен изтребител. На въпрос на списание Air Force дали все още целта е същата Шанахан отговори, че не знае, но уточни, че системите за безпилотни летателни апарати могат да се използват „по други начини”. Той визира способността на дроновете да летят координирано в групи. „Рояците” от дронове обичайно се управляват от изкуствен разум. „Може би не бива да мисля за голям размах на крилата, може би по-важното е способността за летене в рояк”, обясни генерал-лейтенант Шанахан.

Рояците от безпилотни самолети могат да бъдат управлявани от пилоти или да работят напълно автономно. Тези способности отдавна са привлекли вниманието на военните. Например, друг военен проект на име Skyborg предвижда проучване на това как пилот на изтребител може да контролира други безпилотни летателни апарати, летящи успоредно с пилотирания от него изтребител – такива, които биха действали като „въздушни боеприпаси”.

Наред с това военните изпробват и редица други технологии за приложение на изкуствения разум и машинното самообучение във всички видове дейности, от поддръжката на техниката до софтуера за планиране на бойните действия.

Подобни проекти са в основата на непрекъснатите усилия за изследване на начините за използване на изкуствен интелект за подобряване на способностите на армията. Шанахан обаче е категоричен, че текущите бойни системи няма да бъдат заменени „за една нощ” и че е въпрос на намиране на баланс да се съчетаят уменията на хората и възможностите на изкуствения интелект така, че всички дейности да бъдат по-ефективни. „Последното нещо, което бих могъл да твърдя, е, че самолетоносачите и изтребителите и сателитите ще си заминат през следващите няколко години”, каза той.

По-рано тази година Илън Мъск също влезе в дискусията, като заяви пред публика по време на военна конференция в Орландо, Флорида, че „ерата на изтребителите е отминала”. Според него, конкуренцията на изтребителите F-35 трябва да бъдат дронове, дистанционно контролиран от хора, а маневрите да са усъвършенствани благодарение на автономността. „F-35 няма да има шанс срещу това”, написа Мъск в Twitter.

Според Шанахан, военните трябва да научат най-добрите уроци от работата по разработване на автономни автомобили в комерсиалния сектор. Въпреки всичко обаче напредъкът там е ограничен. Сред водещите 10 производителя, изразходващи по 13-17 млрд. долара за изследвания през последното десетилетие, все още няма нито един, който да е разработил успешно автономно превозно средство от Ниво 4. Това би бил автономен автомобил, който не изисква никакво внимание от страна на водача за осигуряване на пълна безопасност по време на движение.

Коментари по темата: „Бойни дронове готови за схватка с военни самолети”

добавете коментар...

  1. Фофу

    ха

    “Тук се поместват четива за разпускане, а не такива които заслужават научен коментар или професионален анализ.”

    Така като гледаш коментарите преди и ново-появилите да ти прилича на “не професионален анализ”.

    То “експерт до експерт” се събрали и трол до трол. Кой от кой по-изплющял. Един даже стигна до “Черният принц”. Той от кои е? Сороси, илюминати, плоскоземни или от плоскоумните

    Да не говорим пък ха дето и той ги тегли теория след теория.

  2. Anonymous

    Черният принц( марк д’анреа) управляваше десетки атакуващи дронове през натъпкания с електроника Е11, но една руско управляема ракета към Е11 от балкана в афганистан и сега Черния Принц е в затвора Иpªн.

  3. Anonymous

    spaceX всяка година получава по 2,5 млрд$(* 9г) за разработка на dragon.

    Boeing всяка година получава по 4,5млрд$(* 9г) за разработка на управляваем косм.апарат но пък решиха да откраднат парите и последно взривиха апарата и до там.

    Третата компания 9г*890мил$ каза че не може да се справи по договора и плати 15мил глоба.

    А с тези близо 80млрд$ може да пращат космонавти през ру за следващите 300 г.

  4. Anonymous

    Много успехи в самоуправляващите за това тесла се блъсна в голям обърват бял камион на магистралата в тайван със все скорост.

  5. ха

    Фофу определено никак не си наясно що за сайт е това, т. е. вижда се че си наясно, но не разбираш какво е подходящ коментар! Статиите пишат всякакви врели не кипели и затова коментарите следва да са в същия дух. Тук се поместват четива за разпускане, а не такива които заслужават научен коментар или професионален анализ.

  6. Фофу

    И понеже леко подгрях се сетих едно време при ЦоЦа как някой беше пуснал, че руснаците имат подземница (вариант на подводница, но под земя) паркирана под Белия дом и от нея слушат директно аудио на всичко каквото става вътре.

    Отделно вече нали, прихванати телефонни кабели с най-последни руски разработки на подслушвачи дето през микрофона чуват дъха и сърцебиенето и на двамата говорещи и се съди дали лъжат и т.н. Като нали такива слаби сигнали са под нивото на чуваемост на човек, ама руската техника ръиш ли, цепи и лепи.

    Та горе долу целият целокупен български народ го знаеше и още тогава ми беше чудно, ако аджЪба няколко българи милиона го знаят как ли американците не го.

    Но най-вече, не помня НИТО ЕДИН който да го е казвал и компанията да прояви някакво съмнения. Всички си смигаха радостни и щастливи. А съм го чувал поне 3 пъти в различни ситуации и компании.

    Явно е прав един приятел дето продаваше “антики” на … (е няма да кажа къде), че света ще свърши, балъците няма.

  7. Фофу

    …”когато нямат смислени доводи, преминават към обобщения тип …”

    Ами да обобщен тип е, защото обобщено е ясно, че сте си повярвали, че нещо разбирате и че нещо знаете в цялата ситуация. Уверявам ви каквото и да сте чули и чели или сте си внушили е много далеч от истината. Ако си мислите, че Мъск или Гейтс или Тръмп или Путин ще остават на троловете като вас от 52-ра линия, нещо вярно да знаете значи сте бавни.

    “Ние критикуваме поредното малоумие на мъск, който не е никакъв експерт. ”

    Да така е. Вие сте единствените експерти на света. Вие изпращате по 3 пъти на ден Space X, до Марс и обратно и каквото още има свързано с Мъск умножено по 3, че не ми се пише повече.

  8. тц

    ха
    още един малоумен русофилистик, който си мисли, че иран е неква сила, а руската кочина е ненадмината ултра сила 😀 руснаците са изостанали с поне 40 години от американците, първобитните ватенки още са на ниво втората световна, даже турците ги биха като маче у дирек в либия.

  9. тц

    русофилистичето с точките да продължава да си чете измислиците на русофилистичните сайтове за идиоти и да им вярва 😀

  10. ..

    Много са забавни троловете като фъфляка – когато нямат смислени доводи, преминават към обобщения тип – “как ли експертите са се справяли без вашият гениален принос?!?”

    Естествено, доводът е точно толкова кух, колкото и троловете, които го ползват 😀

    Ние критикуваме поредното малоумие на мъск, който не е никакъв експерт.

    Това, че инженерите на SpaceX и Tesla имат определени успехи и постижения, не прави самият мъск някакъв мозък и гений.

    Идеите на Мъск са като туитовете на Тръмп – и двамата пишат нек’ви глупости, но реалната работа се върши от експертите зад тях – просто те после обират лаврите.

    А, на фъфляка само ще припомня, че “пияните ватенки” пратиха и Луноход, не бяха далеч и от Марсоход; бяха първи в изпращането и на много сонди. Научните общности не си позволяват да принизяват и игнорират постиженията им, но дебили като вас не се спират да се опитват го направят.

    Направо да се чудиш как руснаците и китайците оцеляват без напътствията на разни офъфляци …

  11. ха

    Ех, Фофу… Не забелязваш ли, че американските военни ползват дроновете за “да стрелят по негрите”, т. е. по някакви първобитни араби, които хвърчило в небето трудно пускат? Както беше отбелязано дори страна като Иран с не особено развити технологии не е по силите на дроновете им. А за любимата ти Русия не може и да говорим…

  12. Фофу

    Божке … как ли американските военни въобще са създали каквото и да е без тия свръх интелигентни експерти.

  13. ха

    Милионите летателни часове опит на дронове не струват по принцип. Защото те усъвършенстват умения при определени условия. Малко условията да се променят и ИИ-то съвсем ще се побърка с неадекватни решения. Примерно вижда пред себе си балон, който си стои на място. И се чуди да го атакува ли, не ли. Човекът ще вземе по-добро решение, без да е иман никакъв опит с балони в небето (защото е виждал балони на земята).

    Накратко ИИ-то може да стане с идеална реакция, при зададена позната съвкупност от условия. Но човекът все още си е незаменим, което се вижда и при самоуправляемите автомобили.

  14. ..

    Илон Мъск може би трябва да почете малко повече за военни технологии.

    Ще установи, че има няколко разработки, една от които – българска, Стършел – които практически могат да неутрализират непилотирани самолети.

    Стършел е генератор на бял шум, заглушаващ огромен спектър от сигнали в прилично голям радиус, практически прекъсващ всякаква радиовръзка. Това опаковано като снаряд, с автономна батерия.

    Да не задълбаваме в историята с тази българска разработка и грубото, безочливо предателство на т.нар. демократи в България, защото тя в случая няма значение.

    Накратко, генератор на бял шум може успешно да прекъсне всякаква връзка, включително сателитна, криптирана N-кратно подсигурена и прочее, и прочее.

    Естествено, този генератор може да се сложи и на платформа, с насочена антена, и да действа на огромни разстояния, ограничавайки достъпа на всякакви радио-управляеми единици – било то самолети, танкове, или автономни платформи, каквито активно се разработват – в САЩ най-вече, но и в много други държави.

    Не ти трябва да знаеш честоти, само пускаш генератора и с насочена антена буквално сваляш щайгите от небосклона 😀

    Руснаците имат Хибины – комплекс за радио-електронно противодействие – успешно тестван срещу унищожителя Доналд Кук.

    Самите САЩ нещо се замотаха с този тип разработки, но и DARPA имат няколко програми в тази насока.

    Иран успяха да свалят няколко Reaper-а:

    На първия просто му заглушиха сигнала за управление и той се разби в пустинята.

    На втория му заглушиха сигнала и пуснаха свой, с който взеха контрол. Успяха да го приземят успешно и да го разглобят.

    За противодействие, САЩ сложиха заряд за самоунищожение и следващия прихванат от Иран Reaper просто го взривиха.

    Та, според мен Мъск сериозно не си е дочел и грам идея няма колко беззащитни са този тип платформи.

    По-разумният вариант изглежда това, към което са се насочили руснаците – един водещ, пилотиран самолет и няколко прикачени дрона.

    И там радиоелектронната борба би създала хаос, но при къси дистанции биха могли да ползват по-силни сигнали и/или комуникация в инфрачервения спектър.

  15. Anonymous

    Как ще има шанс някой да критикува западни технологии и офъфлякът да не изскочи с неадекватен опит да осмива коментарите на другите.

  16. Фофу

    Kак ще има шанс за подобен пост без някой подобен изплющял трол да излезе и да се изтропа.

  17. как ще има

    Kак ще има шанс F-35 след като той още не е изчистен от грешки? Най-скъпия проект, дето всички намесени нямат интерес да спират да цоцат.
    Цялата им схема направена за пари. И как няма да се изкушат за пари да направят скайнет от дронове? Тъпаците вече се чипосват, налазиха планетата с ГМО-тата си, дето никой не иска, 5G – неизпробвано налагат, как ще пропуснат още една област, дето да надрискат с електроника без възможност нормален човек да коригира грешките им, дето неизбежно ще последват?

Коментар