Curiosity тества лазерна пушка на Марс

За първи път учени от НАСА тестваха лазерна технология на чужда планета. Марсоходът Curiosity проведе успешен експеримeнт с лазерна пушка на Червената планета, съобщиха от космическата агенция.

Пушката, която е част от устройството за дистанционен анализ на проби ChemCam, е изстреляла 30 импулса с продължителност една милиардна от секундата и мощност над 1 милион вата всеки, в продължение на 10 секунди.

Целта е била камък колкото юмрук, наречен Coronation, като с помощта на лазера в него е бил пробит отвор. Енергията от лазера е превърнала атомите на скалата в йонизира, светеща плазма, гласи докладът на НАСА.

Curiosity ще престои на Марс две години, търсейки следи от живот на Червената планета. За половин месец, откакто е там, марсоходът извърши редица тестове на системи за наблюдение и анализ. Проектът се финансира с 2,5 милиарда долара и е най-скъпата марсианска мисия досега.

Коментари по темата: „Curiosity тества лазерна пушка на Марс”

добавете коментар...

  1. Пешо

    От сега се вижда, че не са тръгнали да търсят живот, а направо да го стрелят и унищожават с лазери и други тайни оръжия 🙂

  2. Наблюдател

    Явно на Марс има петрол, щом янките закараха и там бластерите си 🙂 Дали сега предстои демократизация на марсианците… ,)

Коментар