Лазерна бойна машина разпилява дроновете

Лазерната машина за борба с дронове на Raytheon е оборудвана и със система от сензори за откриване на цели (снимка: U.S. Army)

Американска компания се похвали с ефективни микровълнови и лазерни машини за борба с дронове. Raytheon е създала системите по поръчка на военните, уточняват от компанията.

В наскоро проведените полеви изпитания във Форт Сил, Оклахома, микровълновата система с голяма мощност е поразявала по два-три дрона наведнъж. Машината с контролируемо енергийно излъчване е обезвредила общо 33 дрона.

Raytheon е разработила и високоенергиен лазер (HEL), монтиран на бъги-шаси Polaris. Машината е свалила 12 дрона от първи и втори клас – с тегло до 25 кг, летящи със скорост до 460 км/ч на височина до 1000 м.

Тази машина излъчва управляем енергиен поток, който обезврежда дроновете (снимка: U.S. Army)

Освен лазер на машината са инсталирани системи за откриване и квалификация на цели в различни честотни диапазони. В комбинация с външен генератор, системата се явява ефективно средство за борба с дронове, което разполага с неограничени боеприпаси.

Raytheon си партнира с Изследователската лаборатория на военновъздушните сили на САЩ по договор с военните, в рамките на който разработва и тества високоефективни технологии за противодействие на безпилотните летателни апарати.

Коментари по темата: „Лазерна бойна машина разпилява дроновете”

добавете коментар...

  1. 1

    а дрон камикадзе, спускащ се от над 2000м, докато 3-4 други идват от различни посоки…?

  2. John

    🙂 Борбата с хлебарките Винаги ще продължава!

  3. Anonymous

    А ако дрона е с огледална повърхност и маневрира? 😉

Коментар