US военните изправят пилот срещу изкуствен интелект

Въздушен бой между човек и изкуствен интелект предстои на базата на F-16
(снимка: CC0 Public Domain)

Кой е по-добър – истински пилот или изкуствен интелект? Точно това ще се опита да разбере американската агенция за перспективни военни разработки DARPA, като част от изпитанията AlphaDogfight Trials, които ще се проведат от 18 до 20 август.

Първоначално експериментът беше планиран да се проведе в Лас Вегас, но поради коронавирусната пандемия организаторите решиха състезанието да се състои във виртуален формат. Истински американски пилоти и изкуствен интелект ще се изправят един срещу друг във въздушни битки.

Състезанието ще се проведе в базата на симулатора за виртуална реалност на многофункционалния американски изтребител F-16. В последния ден изкуственият интелект ще трябва да се изправи пред много опитен пилот на изтребител от ВВС на САЩ.

„Нямаме търпение да видим как AI алгоритмите ще противостоят един на друг, както и срещу реални пилоти. Силно се надяваме, че за състезанието ще се запишат пилоти от американските военновъздушни сили, флота, американския морски корпус, както и военни експерти и специалисти в разработването на технологии за изкуствен интелект. За по-малко от година екипът ни за въздушна бойна авиация постигна голям напредък в развитието си”, казва полковникът от американската армия Дан Яворшек, който е и ръководител на Службата за стратегически технологии на DARPA.

Целта на събитието е да демонстрира възможностите на усъвършенстваните AI алгоритми във въздушен бой. Отбелязва се, че в миналото вече се провеждани подобни състезания – за първи път през ноември 2019 г., а след това през януари т.г.

В дългосрочен план изкуственият интелект може да се използва като помощно средство в реални военни операции. Поне това е задачата на програмата „Air Combat Evolution” (ACE) на DARPA.

„Независимо дали живият пилот или AI ще спечели финалната схватка, целта на AlphaDogfight Trials е да изгради доверие в изкуствения интелект. Ако победителят е AI пилотът на F-16, тогава ще бъдем една крачка по-близо до създаване на ефективна бойна единица от човек и машина, което е основната цел на програмата ACE”, добавя Яворшек.

Коментар