Смартфон бизнесът на Sony излиза на печалба

Смартфоните Xperia ще донесат печалба на Sony за първи път от четири години
(снимка: CC0 Public Domain)

Бизнесът със смартфони на Sony беше нерентабилен през последните няколко години. Компанията обаче не се отказа от него и сега изглежда, че ситуацията се подобрява.

Sony драстично намали обема на операциите и разходите на мобилното подразделение през последните тримесечия и тези усилия вече се отплащат. Компанията очаква бизнесът със смартфони да завърши на печалба през текущата финансова година.

От отчета за второто тримесечие става ясно, че Sony е доставила 800 000 смартфона Xperia, което е с едва 100 000 по-малко спрямо същия период на 2019 г. Спадът обикновено е лош сигнал, но в случая резултатът изглежда положителен предвид влиянието на COVID-19 върху пазара на потребителска електроника.

Още по-впечатляващ е фактът, че доставките на смартфони Xperia се удвоиха през второто тримесечие, в сравнение с първото. Sony очаква нейното подразделение за мобилни телефони да публикува първата си печалба от четири години насам.

Компанията не посочва прогнозния размер на годишната печалба. Това ще стане ясно през март 2021 г., когато Sony ще отчете изминалата финансова година.

Японският производител обръща внимание и на факта, че продажбите на смартфони от висок клас са спаднали значително поради пандемията от коронавирус. Търсенето се измества към средния и бюджетния клас устройства, където Sony предлага високо-конкурентни решения.

Коментар