Китайска ракета ще падне на Земята и никой не знае къде

Отломките от Long March 5B обикалят около нашата планета с няколко хиляди мили в час
(снимка: China Manned Space)

Китайската ракета, използвана за изстрелване на новата космическа станция Тианхе, се очаква да падне обратно на Земята, но никой не може да каже със сигурност къде. Учените спорят къде е най-вероятно да тупнат отломките. Знае се само, че се очаква това да се случи около 10 май.

Long March 5B – най-голямата и най-мощната ракета в Китай – ще направи неконтролирано навлизане в земната атмосфера след изстрелването в космоса миналата седмица. Ракетата излетя от космодрума Венчанг на 29 април, носейки 22-тонен модул на космическата станция Тианхе. Сега се очаква ракетата-носител с дължина около 30 метра да се върне на нашата планета „през следващите дни или седмици”.

Доклад на SpaceNews предупреждава, че това ще бъде един от най-големите „случаи на неконтролирано повторно влизане на космически кораб” в атмосферата в най-новата история. С напредването на времето нараства страхът, че китайската ракета може да се забие в населено място. Подобен инцидент се случи миналата година, когато ракета-носител 4В March се разби в китайската провинция Шанси, припомня Express. Тогава, според местните медии, едва не e срутила местно училище.

Отломките от Long March 5B в момента обикалят около нашата планета с няколко хиляди мили в час. Синергичният ефект на земната гравитация и атмосферата постепенно ще завлачат отломките надолу. Има опасения, че ракетата може да бомбардира населено място буквално на всяко място от планетата.

„Високата скорост на тялото на ракетата означава, че тя обикаля около Земята приблизително на всеки 90 минути и само няколко минути промяна на времето на навлизането [в атмосферата] ще означава промяна на мястото на удара в Земята”, гласи обяснението на SpaceNews.

Добрата новина е, че с около 71% от планетата е покрита с вода, така че надеждата на учените е ракетата да падне в някой от океаните. Според Джонатан Макдауъл, учен от Харвардско-Смитсоновския център по астрофизика, единственото сигурно нещо е, че ракетата ще се разбие „някъде на Земята”.

Към момента (5 май следобед) ракетата вече е на височина 282 километра и се движи с 28 хиляди километра в час. Можете да проследите траекторията ѝ тук.

Коментари по темата: „Китайска ракета ще падне на Земята и никой не знае къде”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    71% вода:
    (1/1)успех 99,9%
    (1/0)неуспех 0,1% да удари кораб)

    29% суша:
    (0/0)неуспех 70% да удари хора
    (0/1)успех 30% да удари гората

  2. Фофу

    Ами то не пак, а отново. Само преди 3 год. цяла цяла станция падаше и не се знаеше къде ще се падне. На случайния принцип минават метъра за сега без жертви, но то никога не е късно.

    Но това няма значение за чебурите и техният побратимен идол. Те винаги ще си туъркват задниците от кеф за великата китайска технология дето била надминала американската.

  3. Anonymous

    Да се забие в населено място. Подобен инцидент се случи миналата година, когато ракета-носител 4В March се разби в китайската провинция Шанси, припомня Express. Тогава, според местните медии, едва не e срутила местно училище.

Коментар