Intel ще позволи изключване на ядрата на Alder Lake

Потребителите на Intel процесори ще могат да деактивират някои от ядрата
(снимка: CC0 Public Domain)

С цел по-добра съвместимост на очакваните процесори Alder Lake с приложения и игри, Intel ще даде възможност на потребителите да деактивират един от двата клъстера с ядра на бъдещия чип.

Основната характеристика на процесорите Intel Alder Lake, които трябва да дебютират през есента, е принципът big.LITTLE, известен от платформите Arm. И така, в Alder Lake ще има „големи” ядра Golden Cove (само те поддържат многопоточност) и „малки” (Gracemont).

Според запознати източници, на които се позовава Hardware Times, Intel ще позволи на потребителите на системи с новите процесори да деактивират някои от ядрата. Целта, разбира се, е постигане на по-добра съвместимост на Alder Lake с приложения и игри.

Новата функционалност е забелязана в ядрото на Linux след поредната актуализация. Потребителите ще могат да деактивират един от двата клъстера с помощта на командния ред или в BIOS.

Несъмнено това е полезна функция, тъй като едно ресурсоемко приложение (например игра) може по някаква причина да използва малки ядра вместо големи и в този случай производителността на процесора ще намалее драстично, а за потребителите ще е невъзможно да играят.

Втората причина за въвеждането на функцията за деактивиране на един от процесорните клъстери се крие в инструкциите AVX-512 – изпълнението на задачи, които използват тези инструкции, се поддържа само от ядра Golden Cove.

И въпреки че възможността за деактивиране на енергийно-ефективни ядра и съответно използване само на високопроизводителни ядра е добра идея, трябва да са има предвид, че изключването на който и да е от клъстерите ще намали производителността на процесора като цяло. Така че по-късно потребителите следва да активират отново изключените ядра.

Коментари по темата: „Intel ще позволи изключване на ядрата на Alder Lake”

добавете коментар...

  1. Иван

    Баба ми на село на новия компютър я виждам как включва и изключва ядра, за да си играе контрата.

  2. Дебели сметки

    Тоз горе прав … Евала

  3. тънки сметки

    От Intel всъщност пак хитруват и се опитват да заблуждават потребителите. Например, рекламират 8-ядрен процесор – супер мощен. Но при натоварване, предвид 10-нанометровия процес на производство, част от ядрата се изключват от прегряване. Остават да работят примерно 2 ядра. Сега, при тази серия ядрата ще са различни – както при мобилните телефони. Една част ще са мощни, а останалите – по-слаби. Така се намалява общия TDP, а броят на ядрата е голям, което пак заблуждава потребителя.

Коментар