Intel готви изненада с 10-нм десктоп процесор

Неофициални източници очакват изненада от Intel при десктоп процесорите
(снимка: Walden Kirsch/Intel Corporation)

Intel може да изненада РС индустрията и потребителите, пускайки тази година 10-нанометров хетерогенен процесор за настолни компютри, който не фигурира официално в плановете на компанията.

Според публикация в Weibo, американският чипмейкър подготвя настолни процесори Alder Lake по 10-нанометрова технология и архитектура, която се състои от няколко „големи” и няколко „малки” ядра. Това би било неочаквана новост от компанията.

Към момента официално е известно,че Intel ще пусне тази година 14-нм десктоп чипове Comet Lake, мобилни 10-нм процесори Tiger Lake и видеокарти Intel Xe –както дискретни, така и под формата на iGPU.

В самия край на годината се очаква Intel да предложи и настолни процесори Rocket Lake, които запазват 14-нм технология, но ще използват нова архитектура (както Tiger Lake) и нови графични процесори Xe.

Но в интернет изтекоха слайдове на Intel, които добавят един любопитен нюанс. В плановете на компанията за тази година фигурира и 10-нанометров процесор Alder Lake за използване в настолни компютри.

Предполагаемите процесори ще отговорят не само на очакването за 10-нанометрова технология в десктоп сегмента, но ще предложат и необичайна конфигурация, включваща както „големи”, така и „малки” ядра.

Това не е нещо уникално – процесорът Lakefield е подобен, но има само едно „голямо” ядро и е фокусиран върху мобилния сегмент, макар че все още не е навлязъл на пазара. Изглежда, че Intel подготвя по-сложен и интересен процесор за настолния сегмент.

В допълнение, Alder Lake, според предишни информации, ще използва новия сокет LGA 1700. Но е малко вероятно Intel да въведе LGA 1200 с Comet Lake-S, а по-късно тази година да лансира още един напълно нов сокет, което поставя под известно съмнение появата на Alder Lake.

Коментари по темата: „Intel готви изненада с 10-нм десктоп процесор”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Размера има значение. Основно за консумацията и цената на суровините. И компактността. Но най – важното са 3 фактора – производителност, производителност/енергопотребляемост и съотношение цена/производителност. За сега АМД бият във всеки един от тези аспекти.

  2. Антонио

    Ако го гледате само към гейминг може и да е вярно…идк защо го гледате по размер ама това си е ваше мнение.

  3. Blah

    Всъщност, сравнението не е просто на размери: 7 nm < 10 nm.
    Тук говорим и за различна технология, която в крайна сметка резултира в това, че 10 nm технология на Intel горе-долу съответства на 7 nm технология на AMD. Но е факт, че сините изостават вече на много фронтове. Да видим какво ще стане…

  4. Станчев

    Intel изостана драматично от AMD с техните 7nm многоядрени процесори. Като се вземе предвид и вградената графика, а и цената, борбата между двете компании ще е ожесточена.

Коментар