Линус Торвалдс критикува Intel за ненужни инструкции

Intel да се върне към основите, вместо да създава магически инструкции, настоява Линус Торвалдс
(снимка: CC0 Public Domain)

Комплектът инструкции AVX-512 понякога се счита за предимство на някои процесори на Intel. Въпреки това в повечето случаи, особено когато става въпрос за обикновени потребителски процесори, поддръжката на AVX-512 няма много смисъл.

Създателят на Linux Линус Торвалдс смята, че Intel трябва да спре да внедрява AVX-512 в своите процесори, като се съсредоточи върху по-важните неща. Той се надява, че AVX-512 ще умре и Intel ще започне да решава истински проблеми, вместо да се опитва да създава магически инструкции, а след това и тестове, на които те да изглеждат добре.

„Надявам се Intel да се върне към основите и да се съсредоточи върху обикновения код, който не е насочен към HPC (High Performance Computing) или някои други безсмислени специални случаи”, казва Торвалдс, цитиран от Phoronix.

AVX-512 има своите недостатъци. „Бих предпочел транзисторният бюджет да се използва за други неща, които са много по-уместни. Просто ми дайте повече ядра (с добра еднонишкова производителност, но без боклук като AVX512), както прави AMD”, допълва Торвалдс.

Според него, AVX-512 е напълно грешно нещо. „Отличен пример за това, което Intel прави грешно, отчасти като просто увеличава пазарната фрагментация”, коментира Торвалдс.

Неговите критики идват на фона на слуховете, че в процесорите Alder Lake на Intel ще отпаднат инструкциите AVX-512. Между другото, самият Торвалдс за първи път от 15 години замени Intel с AMD в компютъра си.

Коментари по темата: „Линус Торвалдс критикува Intel за ненужни инструкции”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Българин изкарвай си тролска заплата колкото си искаш. Явно си просто форумен трол, който няма никакви технически познания.

  2. Българин

    Фофу, носи си розовите очила колкото искаш. Явно си просто форумен трол, който няма никакви технически познания.

  3. Anonymous

    Надявам се Интел да фалират заради това, че вложиха Intel Management Engine и Intel Active Management Technology в продуктите си, като това е операционна система под операционната система, която дава на службите за следене пълен достъп и контрол до системата ви, както и възможност за отдалечено наблюдение.

  4. Фофу

    “Когато нямаш иновации на масата …”, така да, света е побегнал да патентова в Раша и Китай, защото знаят, че там ще просперират. Както и всички стартъпи все кой към Сибир побегнал да започва, кой към Ухан …

    Тия американски изедници дето само санкции знаят ще се гътат, най-много докрая а месеца.

  5. Фофу

    Безродника, извинете Българина дето ме нарича трол е след всяка статия и без значение дали е по-темата важно е да се изкаже за братският руски и китайски комАнистически народи колко са технологично напреднали.

    Хич не се занмавам да следя руските истории, но последно знам, че в Русия правят само теоретичните разработки на процесорите. Производството не става в мама Раша. Там не са стигнали до производство за тигани за боб, но другтаря Путин е обещал, че до 3 год. ще има тигани за боб без аналог. Това след като се съблече гол до кръста и с една самбо хватка победи вируаса както вече 2 пъти обещава.

  6. Българин

    Като цяло е факт, че процесорите са в застой. Опитват се да оптимизират разни операциия да ги правят в по-малко тактове с нови инструкции. Но със сигурност сме далече от времената където Интел бяха 3-4 години пред другите. Сега вече и Китай правят процесори с нисък растер на кристала, и дори Русия. Когато нямаш иновации на масата, ти остава да търсиш алтернативи да се задържиш като лидер на пазара. Правят си техни бенчмаркове за конкретни случаи, които устройват instruction set-а на процесора и после го дават как е по-добър от другите.

  7. Anonymous

    Като цяло е факт, че процесорите са в застой. Опитват се да оптимизират разни операциия да ги правят в по-малко тактове с нови инструкции. Но със сигурност сме далече от времената където Интел бяха 3-4 години пред другите. Сега вече и Китай правят процесори с нисък растер на кристала, и дори Русия. Когато нямаш иновации на масата, ти остава да търсиш алтернативи да се задържиш като лидер на пазара. Правят си техни бенчмаркове за конкретни случаи, които устройват instruction set-а на процесора и после го дават как е по-добър от другите.

  8. Anonymous

    Епъл бил държал 90% от високия клас лаптопи и компютри, ахахахахах смешки.

  9. (c:

    Предвид заниманията на Торвалдс, го разбирам защо не му трябват векторни инструкции.

    По принцип, след като компилаторите станаха достатъчно добри във векторизацията, може да се приеме, че по-широки векторни регистри в CPU-тата са предимство.

    В случая с AVX-512, обаче, много хора в индустрията имат възражения, че наборът инструкции е огромен като за заложените цели и има страшно много уловки, без да носи достатъчно предимства.

    AMD нямат AVX-512, а и няма да сложат, просто защото те отдавна преминаха към APU, т.е. CPU + GPU в хибридна архитектура и споделена памет. По този начин векторизацията може да върви директно на GPU-то без никакво допълнително натоварване, като дори имат патент за този подход.

    В общи линии, AVX-512 изглежда като опит на Интел да контролират бъдещето развитие на проецсорните архитектури, принуждавайки AMD да догонват, създавайки си безкрайни архитектурни проблеми, защото Интел са си нагласили AVX-то като разширение на тяхната архитектура.

    Абсолютно същите трикове, които MS прилагаха на индустрията много дълги години – Embrace, Extend, Extinguish.

    Но, Wintel вече не са фактор на пазара и не могат да диктуват правила.

    Тук трябва да вмъкна също, че корпорациите с множество центрове за данни работят върху свои процесори на база на ARM, което ще свие пазара на сървърни процесори изключително много.

    В сегмента на персоналните компютри Apple също повеждат преход към ARM. Дори да не създадат вълна, те държат 90% от пазара на висок клас лаптопи и настолни компютри. До 2 години в този клас ще останат само ентусиастите.

    В гейминга също се наблюдава преход към мобилни (т.е. ARM) и към конзоли – AMD поне си осигуриха стабилно бъдеще с PS5 и Xbox.

    Да му мислят Intel, високомерието им ги докара до тази незавидна позиция – отказаха на Jobs за мобилни процесори през 2006г, игнорираха тенденциите в индустрията цяло десетилетие – енергоефективни/мобилни процесори (направиха жалки опити, нищо сериозно), хибридни архитектури, възхода на ARM и техния лицензионен модел, позволяващ персонализация и дори изцяло собствен дизайн; игнорираха възхода на GPGPU (General Purpose GPU, т.е. общо приложение на GPU-тата за бързи изчисления, не само за графика).

    Въобще, Торвалдс дори се е смилил над тях и не ги е напсувал подобаващо 😀

  10. Пенчо

    Колко му платиха на тоя за тая реклама ? 😀

Коментар