Фетален кислороден монитор предотвратява ненужно секцио

Това устройство измерва насищането на кръвта в плода и може да предотврати ненужно секцио
(снимка: Daniel Fong/UC Davis)

Много хора добре знаят болничните оксиметри, които измерват нивата на кислород в кръвта чрез пръста на пациента. Е, сега учени са разработили устройство, което работи на същия принцип, но може да се използва неинвазивно за наблюдение на кислорода в кръвта при неродени бебета.

Конвенционалните оксиметри използват светодиоди, за да светят с червена и близка до инфрачервената светлина през кожата на относителна тънка част от тялото, например пръст или ушна мида. По-светло оцветената кръв, която има повече кислород, абсорбира голяма част от инфрачервената светлина, докато по-тъмната кръв, по-бедна на кислород, абсорбира по-голяма част от червената светлина. Анализирайки съотношението на двата вида светлина, която се поема, оксиметърът е в състояние да определи нивата на кислород в кръвта.

Излишно е да се казва, че обикновен оксиметър не може да се приложи върху неродено бебе, което е все още в утробата на майка си. По време на раждането обаче е важно да се следят нивата на кислород в кръвта на бебето, тъй като недостигът на кислород може да доведе до трайни увреждания на мозъка или дори смърт на детето.

Обикновено лекарите оценяват тези нива въз основа на сърдечната честота на плода и скоростта на контракциите при майката. Ако се установи, че има промяна в ритъма на бебешкото сърчице, това загатва за нарушаване на снабдяването с кислород. Обичайно в такива случаи се пристъпва към изваждането на бебето чрез операция – Цезарово сечение или т. нар. секцио. Ако се окаже, че плодът всъщност не е бил лишен от кислород, тогава секциото е било ненужно.

Ето тук именно е ролята на новия фетален кислороден монитор. Разработен от учени от Калифорнийския университет в Дейвис, той се прилага върху коремната кожа на майката, безвредно излъчвайки светлина надолу през нейната биологична тъкан чак до плода. Анализирайки начина, по който тази светлина се разсейва назад, устройството е в състояние точно да определи нивата на кислород в кръвта на плода. Новият апарат вече е успешно тестван върху бременни овце, казват учените.

Като се има предвид, че светлината преминава както през майката, така и през плода, как може да е сигурно чии нива на кръвния кислород следи апаратът?

„Имаме независими измервания на сърдечната честота на майката и нейното насищане с кислород (както и други възможни сигнали като сърдечна честота на плода, честота на дишане/движения на майката чрез конвенционални монитори), които могат да се използват за филтриране на шума и за фокусиране върху това къде търсим информация за плода в сигналите, които са доловени”, казва водещият учен проф. Сохеил Гхиаси. „Това е близко до „коктейлния ефект” – способността на мозъка да се фокусира върху конкретна реч и да я разбира при наличие на значителен фонов шум”.

Технологията бе подробно описана в научното списание „IEEE Transaction in Biomedical Engineering” и скоро ще бъде комерсиализирана.

Коментар