Ще остане ли Huawei и без MediaTek?

MediaTek очаква големи поръчки от Huawei, но САЩ могат да попречат на партньорството
(снимка: Huawei)

Облаците над Huawei могат да се сгъстят, ако се потвърдят слуховете, че правителството на САЩ се опитва да ограничи доставките на чипове за компанията от тайванската MediаTek.

TSMC, най-големият производител на чипове по поръчка, скоро няма да може да изпълнява поръчки за Huawei, в частност – за едночиповите системи (SoC) Kirin. А това означава, че китайската компания трябва спешно да намери алтернативен доставчик.

Логичният заместник за изпълнение на поръчките е друг тайвански чипмейкър – MediaTek. Huawei вече активно използва ресурсите на тази компания и в близко бъдеще може дори да стане най-големият й клиент.

Въпреки това могат да възникнат трудности. Публикация на UDN твърди, че американските власти са поискали от министерството на икономиката на Тайван да убеди MediaTek да намали доставките на свои продукти за Huawei. Подробности не са известни, но новината за подобен натиск е притеснителна за Huawei.

Представители на министерството на икономиката на Тайван твърдят, че не са получавали никакви искания от страна на САЩ, а самата MediaTek нарича подобни слухове неоснователни.

Но като се имат предвид интензитетът и мащабът на натиск на САЩ върху Huawei, не е изключено американските власти да се опитат да повлияят по някакъв начин на MediaTek, която се очертава като спасителна алтернатива за Huawei.

Коментари по темата: „Ще остане ли Huawei и без MediaTek?”

добавете коментар...

  1. Все тая

    Хахахах пий си хапчетата. Краварите ги знаем какви са коври.

  2. mimosh

    Ако те следи Гугъл, Фейсбук, Туитър, Епъл и други американски компании, няма проблем. Обаче ако те следят китайски компании е голям проблем.

    Явно американските разузнавателни служби изтърват контрола над посевместното следене. Не може да има конкуренция. Монопола е голяма работа.

  3. А джигитайците като забраняваха Уикипедия, Туитър, ФБ, Гугъл плюс, къде бяхте моралисти, за да защитавате американските компании? Големи сте лицемери.

  4. Все тая

    Краварите не спират с техните курвенски номера. Аз ако съм на китайците ще им кръцна кабелите под атлантика и да ги видя краварите смръдливи кво ще правят.

  5. Ех значи тия САЩ защо не оставят Huawei на мира баси.

    Винаги ама винаги САЩ прави така

Коментар