TSMC пести разходи с процесорите AMD EPYC

EPYC процесорите позволяват на TSMC да оптимизира производствената и развойна дейност
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Тайванският гигант в полупроводниковата индустрия TSMC съобщи, че използва процесорите AMD EPYC за обработка на задачите, свързани с производството на микрочипове за клиенти от цял свят.

Компанията не само произвежда т.н. „вафли” – полупроводникови дискове, съдържащи силициевите чипове, но инвестира много усилия и в развойни дейности. От Европа до Азия и Америка, над 50 000 служители на TSMC използват различни ИТ услуги, за да комуникират и работят съвместно.

Намаляването на общата стойност на притежание на ИТ услугите е важен фактор при тези мащаби, а TSMC успява да постигне това с AMD EPYC, съобщиха от американския разработчик на сървърните процесори.

TSMC искаше да осигури достатъчна плътност на сървърните ядра в своите центрове за данни. „Нашите съществуващи информационни центрове са ограничени като пространство и консумация на енергия”, казва Саймън Уанг, директор на поделението „Инфраструктура и комуникационни услуги” в TSMC.

Компанията трябваше да намери продуктите, които директно да се впишат в нейните стандарти и след това да бъдат внедрени в центровете за данни. Гигантът има две конфигурации на виртуални машини (VM) за характерните работните задачи, в зависимост от тяхната сложност.

„Пускането на много виртуални машини на един сървър не е оптимално. Ако един сървър поддържа 20 машини, тогава при негов отказ 20 машини спират работа. Ето защо имаме два вида VM сървърни конфигурации, с цел да намалим риска”, разказва Уанг.

За да намали общата стойност на притежание, TSMC избира платформата HPE DL325 G10 с второ поколение AMD EPYC 7702P CPU с 64 ядра, базова тактова честота 2GHz и до 3,35 GHz boost честота.

„С процесорите AMD EPYC се изискват по-малко ресурси за всяка виртуална инстанция, като същевременно се постига по-добра производителност. Спестиха се разходи от наличието на по-малко физически сървъри, поради плътността на ядрата в процесора, намаляването на разходите за управление и захранване, както и за необходимото пространство в центъра за данни”, пояснява Уанг.

Намаленият брой сървъри ще осигури повече пространство за разширяване в центъра за данни с развитието на компанията. Преминаването от двупроцесорни към еднопроцесорни системи означава също спестяване на разходи за хардуер, софтуер и оперативни разходи, както и намалена консумация на енергия.

„Сега въвеждаме EPYC сървъри за нашите производствени екипи”, казва Уанг, имайки предвид новия EPYC 7F72 с 24 ядра и базова тактова честота 3,2 GHz. „Това е CPU, който обмисляме за развойните дейности, поради високата тактова честота. Този екип не се нуждае непременно от многопроцесорна конфигурация. За  научноизследователска и развойна дейност ние избираме еднопроцесорни системи, като високата тактова честота ще бъде важно предимство”, допълва той

За автоматизация във фабриката всяка машина трябваше да има един x86 сървър за контрол на скоростта на работа и осигуряване на вода, електричество и газ или консумация на енергия. Тези машини са много скъпи, потенциално на стойност милиарди долари, докато сървърите, които ги управляват, са много по-евтини.

ИКТ екипът на TSMC трябва да гарантира висока отказоустойчивост – в случай че един сървърен шкаф откаже, да се използва друга сървърна система, която да поддържа машината. Със стандартен градивен блок TSMC може да генерира около 1000 виртуални машини, които да контролират 1000 фабрични инструменти в чистата стая. Това би означавало огромно спестяване на разходи, без да се жертва резервираност при откази или надеждност.

Коментари по темата: „TSMC пести разходи с процесорите AMD EPYC”

добавете коментар...

  1. фофуфен

    Специализираните процесори са винаги по – бързи от универсалните в специализираните задачи. Не сравнявай кон с крокофил.

  2. Anonymous

    Пардокс , да прайш процесори и да не си разработил високонадежни специализирани процесори , но се хвалят че х86 ще управлява водата.

    Тесла си направи свой два пъти по бърз обработват видеото от пътя .

    Гугъл си направи които до 30пъти обработват видеото.

Коментар